PROSVJEDI

VIDEO: NOVI KAOS NA FRANCUSKIM AUTOCESTAMA Žuti prsluci palili naplatne kućice, šteta je višemilijunska: 'Na 40-ak lokacija auti prolaze bez naplate'

 
 Youtube/Screenshot

Francuski prosvjednici, "žuti prsluci", izazvali su prometni kaos u utorak nakon što su zauzeli naplatne kućice i zapalili neke od njih.

Najveći francuski operator sustava naplate cestarine, Vinci Autoroutes, priopćio je da su prosvjedi u tijeku na 40-ak lokacija njegove mreže te da je nekoliko naplatnih postaja autoputa jako oštećeno, posebice na jugu zemlje.

Naplatna postaja Bandol, istočno od Marseillea na jugu Francuske, zapaljena je u noći na utorak, a autoput A50 je zatvoren, navodi Vinci čija mreža se većinom nalazi na zapadu i jugu zemlje.

"Vozači trebaju biti krajnje oprezni dok se približavaju naplatnim kućicama kao i na ulazima na autoput zbog nazočnosti velikog broja pješaka", stoji u priopćenju Vincija.

Vinci procjenjuje da šteta nanesena njegovoj infrastrukturi iznosi "nekoliko desetaka milijuna" eura od početka prosvjeda i to ne računajući izgubljeni prihod s obzirom da su prosvjednici omogućili tisućama vozača da se besplatno voze autocestom.

Nekoliko ljudi je poginulo u prometnim nesrećama kod zapreka koje su "žuti prsluci" postavili na cesti.

Prosvjednici - nazvani po reflektirajućim prslucima koje francuski vozači moraju imati u svojim automobilima - blokirali su ceste i kružne tokove diljem Francuske od sredine studenoga.

Te su demonstracije počele kao prosvjed protiv rasta poreza na gorivo, ali su se pretvorile u velike prosvjede protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona.

U međuvremenu, nakon nekoliko uzastopnih vikenda tijekom kojih je broj prosvjednika na pariškim ulicama bio uistinu impresivan, proteklog vikenda broj demonstranata pao je na tek dvije tisuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:55