ZLOUPORABA

VIDEO: NOVI, OPASNI TREND TINEJDŽERA Koriste e-cigarete za 'kapanje'

 Jason Lee/Reuters

Jedan od četiri američka tinejdžera koji su pušili e-cigarete također su pokušali i novi, potencijalno opasni trend koji se zove 'dripping', ili u slobodnom prijevodu 'kapanje'.

'Kapanje' nastaje po principu da se tekućina e-cigarete nanese direktno na vruću spiralu pribora za pušenje, što proizvodi gušći dim i bogatiji okus, navodi nova studija.

Ono što bi trebali znati svi koji na ovaj način zlorabe e-cigarete jest da ova metoda može pušače izložiti većem postotku nikotina kao i štetnim toksinima poput formaldehida i acetaldehida, poznatim uzročnicima raka.

Oko 64 posto ispitanih tinejdžera reklo je da su 'kapali' zbog gušćeg dima, 39 posto zbog bogatijeg okusa, a 28 posto zbog toga što na ih na taj način 'jače puca' i imaju puniji okus u grlu , pokazuju rezultati studije objavljene u ponedjeljak u časopisu Pediatrics.

Suchitra Krishnan-Sarin, profesorica na sveučilištu Yale i autorica studije, smatra da tinejdžere treba upozoriti da je i pušenje e-cigareta štetno jer i one sadrže različite količine nikotina, a 'kapanje' ih izlaže još većim količinama. 'Mozak tinejdžera pokazao se iznimno osjetljiv na nikotin', zaključuje Krishnan-Sarin te upozorava da s rastom popularnosti e-cigareta raste i način na koji se zloupotrebljavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:20