DO KRAJA ŽIVOTA IZA REŠETAKA

VIDEO: OBITELJI ŽRTAVA I MAJKE SREBRENICE O PRESUDI KARADŽIĆU 'Ovaj dan dočekala sam sa zadovoljstvom, došla je pravda!'

 
Reakcija žene nakon presude Karadžiću u memorijalnom centru Potičari
 Dado Ruvic / REUTERS

Bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen je na kaznu doživotnog zatvora, odlučilo je drugostupanjsko vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, pravnog sljednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Karadžiću je tako presuda povećana s 40 godina u zatvoru na koliko je osuđen u prvom stupnju, uz komentar drugostupanjskog vijeća da su "razmjeri i brutalnost njegovih zločina neviđeni".

Odmah nakon presude prolomio se pljesak među obiteljima žrtava na galeriji, ali i među onima koji su izricanje presude pratili u memorijalnom centru u Potočarima, mjestu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, za koji je Karadžić također proglašen krivim.

- Nekada se čini da pravde nema, ali je ipak stigla - kazala je Hini u prvoj reakciji Bakira Hasečić, predsjednica udruge "Žena žrtva rata", koja je također s galerije pratila izricanje presude.

I ona i ostali članovi udruga koji su doputovali iz BiH u Den Haag na izricanje presude kazali su kako su zadovoljni pravomoćnom osuđujućom presudom i najoštrijom kaznom što ju je izreklo prizivno vijeće.

Jasmin Mešković, predsjednik Udruge logoraša BiH kazao je Hini kako je strahovao zbog presude s obzirom na izmjene u sastavu sudskog vijeća.

- Sve je dobro prošlo, dobio je (Karadžić) što je zaslužio.

Istaknuo je kako je presuda dobra i kao osnova za pravnu praksu, ali i za stvaranje povjerenja među ljudima.

Fikret Grabovica, predsjednik udruge koja okuplja roditelje i članove obitelji djece ubijene tijekom opsade Sarajeva, također je za Hinu kazao kako je presudom zadovoljan, posebice što je ona potvrđena u dijelu koji se odnosi na optužbe za genocid, ali i za udruženi zločinački pothvat kada je riječ o opsadi Sarajeva.

- Ja predstavljam roditelje 1600 ubijene djece i nama je važno znati da je sud potvrdio kako je on izdavao zapovijedi za teroriziranje i granatiranje stanovništva - kazao je Grabovica.

Kazao je kako se nada da bi presuda mogla pomoći tome da se u BiH napokon donese zakon kojim će se sankcionirati nijekanje genocida.

Vrijeme je da ode na smetlište povijesti

- Vrijeme je da Karadžić definitivno ode na smetlište povijesti, a ne da u nekim krugovima i dalje važi za nacionalnog heroja", zaključio je Grabovica.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-a, povećao je u srijedu kaznu ratnom vođi bosanskih Srba na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina koliko je dobio u prvostupanjskom postupku neodgovarajuća kazna. Žalbeno vijeće potvrdilo je gotovo sve elemente prvostupanjske presude.

Reakcije obitelji žrtava, od kojih su mnogi došli pred zgradu Haaškog suda, prikupili su novinara BIRN-a BiH. Tako je Fadila Efendić, majka iz Srebrenice, ovako reagirala na presudu:

- Dočekala sam ovaj dan sa zadovoljstvom, da je pravda jednog dana i došla.

Bivši logoraš Fikret Alić je pak rekao:

- Ja sam zadovoljan, jedino mi je žao što nismo dobili genocid za Prijedor.

Još jedna majka iz Srebrenice, Nura Alispahić rekla je pak sljedeće:

- Nije zaslužio manje od doživotne kazne!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:14