ZOOM TURNEJA S BORISOM VLAŠIĆEM

VIDEO: 'OD ŠARENOG, ZANIMLJIVOG I DINAMIČNOG GRADA NIJE OSTALO NIŠTA' Hrvatski inženjer koji radi u Dubaiju opisao kakva pravila ondje vrijede

A security guard, wearing protective masks to combat the spread coronavirus, stands guard outside a store in the Mall of Dubai on April 28, 2020, after the mall was reopened. (Photo by Karim SAHIB / AFP)
Karim SAHIB / AFP

'Nitko u Dubaiju ne hoda ulicom bez maske, kazne su od 250 do nekoliko tisuća eura za kršenje policijskog sata, a u šoping-centre ne smiju stariji od 60 godina. Ostali čekaju da im se prije kupnje dezinficiraju kolica. Sve su ulice oprane', rekao je Balaško

Iako četiri od gotovo deset milijuna stanovnika Ujedinjenih Arapskih Emirata živi u Dubaiju, ova je zemlja zahvaljujući vrlo strogim restrikcijama kretanja i kontaktiranja pandemiju uspjela proći s vrlo malim brojem umrlih od Covida-19, njih samo 137.

Izlaziti se smjelo svakih nekoliko dana, i to radi odlaska k liječniku, u apoteku, po hranu i na - bankomat. Za svaki izlazak bila je potrebna propusnica.

- Od šarenog, zanimljivog i dinamičnog grada nije ostalo ništa. Grad je uginuo. Prekrasne široke prometnice bile su prazne, izgledalo je užasno - kaže Hrvoje Balaško, inženjer elektrotehnike koji je sada u Dubaiju.

Policijski sat je i dalje na snazi, noću nitko ne može izaći, osim u bolnicu, ali i to s propusnicom. Ulice i javne površine tijekom noći se dezinficiraju. Javni promet bio je ugašen, na cestama su ostala samo taksi-vozila s pregradama između vozača i putnika.

- U šoping-centre ne smije ući nitko stariji od 60 godina, svima koji ulaze mjeri se temperatura, a kolica za kupovinu djelatnik svakog dućana dezinficira ispred kupca i tek mu ih onda predaje - opisuje Balaško.

Govori i kako se s izbijanjem pandemije i ekonomske krize pojavio i problem siromašnih; oko 50.000 ljudi, uglavnom stranaca, ostalo je bez prihoda i mogućnosti da rade. Osiguravaju im se dobrotvorni besplatni obroci, namijenjeno im je deset milijuna porcija. Mnogi su na neplaćenom godišnjem odmoru nedefiniranog trajanja.

 

Izdvajamo