UMRLA MARGARET THATCHER

VIDEO: ODLAZAK ČELIČNE LADY Margaret Thatcher preminula od moždanog udara! 'PAMTIT ĆEMO JE PO PODRŠCI HRVATSKOJ ZA VRIJEME DOMOVINSKOG RATA' Milanović izrazio sućut Cameronu

 AFP

NOVO 18:43 Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je izraze sućuti predsjedniku Vlade Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Davidu Cameronu, u povodu smrti Margaret Thatcher.

Opširnije pročitajte OVDJE!

18:36 Današnji lideri Europske Unije izrazili su sućut nakon vijesti o smrti bivše britanske premijerke Margaret Thatcher, spomenuvši da je odigrala ključnu ulogu u oblikovanju Europske Unije i današnje pozicije unutar EU, iako nisu propustili istaknuti da se s većinom njezinih euroskeptičnih stavova nisu slagali. Upravo je Margaret Thatcher tvorac britanskog pristupa Europskoj Uniji “jednom nogom u EU, a drugom preko Atlantika”, a njezina zalaganja o povratku novca iz proračuna EU u britanski proračun, takozvani “rabat”, služi kao primjer kako se ona obračunavala s kolegama iz drugih država članica braneći ono što je smatrala nacionalnim interesom.

“Hoćemo svoj novac natrag”, govorila je 1984. godine kada je Velika Britanija uplaćivala puno u zajednički proračun, ali nije dobivala mnogo jer nije imala razvijenu poljoprivrednu politiku u odnosu na druge države članice, a gotovo 80 posto EU proračuna išlo je za poljoprivredu. Izborila se da Britanija, koja je tada bila među najsiromašnijim državama članicama Europske Unije, automatizmom dobije natrag određenu svotu novca. Svi premijeri koji su je naslijedili do danas su odbili prihvatiti ukidanje tog rabata koji iznosi oko pet milijardi eura i bez obzira na to Britanija je jedna od najvećih neto uplatitelja u proračun EU.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da je Thatcher bila “ključni čimbenik u europskoj politici, prva žena premijer u svojoj državi” te naglasio kako je potpisala i Jedinstveni europski akt i stvaranje zajedničkog tržišta, što se i danas smatra najvećim dostignućem EU. Barroso je također spomenuo kako je Thatcher imala drukčije poglede na zajednički europski projekt.

I predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz misli slično kao i Barroso: - Margaret Thatcher obilježila je britanski i europski politički život. Bez obzira na naše jasne političke razlike, ona je osoba od povijesnog značaja. Slagao s netko s njezinom politikom ili ne, pokazala je da politika i dalje ima moć biti snaga za promjene.

Thatcher je bila i do kraja ostala veliki protivnik ideje o federalnoj Europskoj Uniji i stvaranju takozvane europske super države, ali je sredinom sedamdesetih aktivno sudjelovala u kampanji ostanka Ujedinjenog Kraljevstva u tadašnjoj Europskoj ekonomskoj zajednici, današnjoj Europskoj Uniji. Morala je balansirati između euroskeptika i proeuropskih članova britanskih konzervativaca. Nakon što je rekla NE svim prijedlozima tadašnjeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa o ovlastima Europske komisije, parlamenta i Vijeća ministara, njezin zamjenik Michael Heseltine dao je ostavku, izazvao ju i za par tjedana izgubila je vlast.

Kritizirala je Johna Majora zbog prihvaćanja Maastrichtskog ugovora te čak spominjala i izlazak UK iz Europske Unije. Ono što joj i danas priznaju jest zalaganje protiv komunističkih režima u istočnoj Europi i proširenje Europske Unije.

18:23 - Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher obilježila je jednu eru, usmjerila budućnost britanske ekonomije, bila je jedan od najznačajnijih svjetskih vođa za vrijeme hladnog rata, i otvorila put ženama u politici diljem svijeta. Bez obzira na njene uspjehe i propuste, značajno je obilježila drugu polovicu 20. stoljeća, a mi donosimo samo neke od njenih najpoznatijih citata.

Na dan izbora za premijerku, 1979. citirajući molitvu Sv. Franje Asiškog

“Nisam političarka konsenzusa. Ja sam političarka uvjeravanja.”

1979.

"Volim raspravu. Volim debatu. Ne očekujem ni od koga da sjedi i slaže se sa svime što govorim. To nije njihov posao”.

1980.

“Nitko se ne bi sjećao Dobrog samaritanca da je imao samo dobre nakane. Imao je i novce”.

1980.

"Morali smo se boriti sa vanjskim neprijateljem na Falklandima. Uvijek moramo biti svjesni i unutarnjih neprijatelja, sa kojim se puno teže boriti i koji su puno opasniji za slobodu”.

O štrajku rudara, 1984.

"Prebacuju svoje probleme na društvo. A ne postoji nešto poput društva. Postoje samo pojedinci - muškarci i žene i njihove obitelji.”

Opširnije pročitajte OVDJE

17:00 - Bila je veliki borac za slobodu i primjer ženama diljem svijeta, rekao je u ponedjeljak američki predsjednik Barack Obama, odajući počast preminuloj bivšoj britanskoj premijerki Margaret Thatcher.

- Kao prva premijerka Velike Britanije, pokazala je našim kćerima da ne postoji stakleni strop koji se ne može razbiti, izjavio je.

- Mi u Americi nikad nećemo zaboraviti kako je stajala rame uz rame s predsjednikom Reaganom, podsjećajući svijet da nije istina da nas struje povijesti nose kako žele, već ih mi možemo oblikovati moralnim uvjerenjima, hrabrošću i željeznom voljom. Michelle i ja želimo izraziti svoju sućut obitelji Thatcher, i narodu Velike Britanije, dok mi nastavljamo posao kojem je ona posvetila svoj život - slobodni ljudi, ujedinjeni, odlučni da sami pišu svoju sudbinu, rekao je Obama.

-------------------------------------------------------------

Poznata svjetska političarka Margaret Thatcher umrla je jutros u 87. godini života od posljedica moždanog udara.

- S velikom tugom Mark i Carol Thatcher objavili su da je njihova majka, barunica Thatcher, umrla mirno tijekom jutra od posljedica moždanog udara, kazao je njezin glasnogovornik lord Bell.

Takozvana 'Čelična lady' bila je prva premijerka na čelu Ujedinjenog Kraljevstva od 1979. do 1990. godine i jedina žena do sada toj dužnosti.

ODLAZAK BARUNICE THATCHER Bila je prva žena na čelu Ujedinjenog Kraljevstva, i premijerka s najdužim stažem

Došavši na vlast odmah je poduzela bolne rezove nužne zbog velikih problema koji su morili Veliku Britaniju.

Broj nezaposlenih dosezao je tri milijuna, inflacija je rasla, velik dio industrije je propao, a državni proračun bio je u minusu.

Tijekom tri mandata - a izabirana je uzastopce 1979., 1983. i 1987. - srezala je programe socijalne pomoći, smanjila ovlasti sindikata i privatizirala neke industrije.

Već u proljeće 1981. britansko gospodarstvo počelo se oporavljati, a premijerki je popularnost narasla.

U travnju 1982. argentinska je vojska zauzela Faklande, otočje uz argentinsku obalu koje je kontrolirala Velika Britanija, a Thatcher nije dugo oklijevala. Poslala je vojsku da uspostavi nadzor nad otočjem što je i ostvarila već u lipnju iste godine i vratila Faklande pod britansku vlast.

Ostavku je dala zbog nepopularne politike i borbe za vlast u njezinoj vlastitoj stranci.

Margaret Thatcher proteklih je mjeseci bila lošeg zdravlja, a i krajem 2001. i tijekom 2002. imala je niz blažih moždanih udara, nakon kojih se počela sve rjeđe pojavljivati u javnosti.

Britanski premijer David Cameron rekao je da je Britanija izgubila osobu koja je bila "veliki vođa".

- Izgubili smo velikog vođu, veliku premijerku i veliku Britanku, rekao je Cameron u poruci.

Kraljica Elizabeta izrazila je duboko žaljenje, te kazala da će poslati privatnu poruku sućuti obitelji.

Margaret Thatcher posjetila je Hrvatsku 1998. kada je proglašena je počasnom građankom grada Zagreba i uručen joj je počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta "za izvanredan doprinos društvenim znanostima u polju pravnih i političkih znanosti, napose međunarodnih odnosa, te za državničko, diplomatsko i drugo javno djelovanje kojim je uvelike pridonijela prepoznavanju hrvatske znanosti i kulture u suvremenom međunarodnom okružju te razvoju suradnje između Republike Hrvatske i Velike Britanije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 09:20