CYBER RAT>>AMERIČKA VLADA VS. ANONYMUS

VIDEO Odmazda za zatvaranje Megauploada: Hakeri srušili stranice FBI-ja

Anonymousi su pokrenuli svoj najveći napad u povijesti, samo u protekla 24 sata zabilježeno je 218 hakerskih napada...
 AP

ZAGREB - Anonymousi, grupa hakera koja se između ostalog bori za slobodu interneta, noćas su pokrenuli globalnu akciju naziva 'Operation Megaupload'.

Nakon što su američke vlasti u četvrtak zatvorile Megaupload.com, stranicu za dijeljenje datoteka, hakeri su odgovorili nizom napada. Grupa Anonymous tvrdi da stoji iza rušenja najmanje šest stranica, među kojima su ministarstvo pravosuđa i FBI koji su neko vrijeme bili nedostupni. Stranice Universal Music Groupa i RIAA-e (udruženja glazbenih izdavača) i dalje su nedostupne.

Tvrde da su napali i MPAA (udruženje filmskih izdavača), no te su stranice sada dostupne, kao i US Copyright Office, dok je udruženje policijskih načelnika u Uti nedostupno.

Megaupload je jedna od stranica koje su se 18. siječnja priključile ‘potpunom zamračenju’, globalnoj protestnoj akciji kao reakciju na kontroverzne prijedloge zakona SOPA i PIPA. Ono što je izazvalo Anonymouse na akciju Operacija Megaupload je činjenica da je FBI pokazao da mu spomenuti zakoni uopće nisu potrebni kako bi s lica interneta brisao stranice i servise, a koji potencijalno krše američke zakone.

Karta internetske aktivnosti pokazuje kako je internetski promet pao za 24 posto od uobičajenog te da je u protekla 24 sata zabilježeno 218 hakerskih napada.

Priloženu kartu napada na internetske stranice možete pratiti preko ovog linka.

Podsjetimo, FBI je podnio tužbu protiv Megauploada i Megavidea zbog “masivnog svjetskog online piratstva“. Stranicama su blokirane domene, a tereti ih se za kršenje prava više od 500 milijuna dolara vrijednih filmova i ostalih sadržaja.. Četiri ključna zaposlenika, uključujući i osnivača Kim Doctoma, uhićena su na Novom Zelandu. Još troje optuženih su u bijegu, piše BBC.

Policija na Novom Zelandu zaplijenila im je oko 8 milijuna dolara, te luksuzne predmete među kojima je i Rolls Royce Phantom Drophead Coupe. FBI je policiju na Novom Zelandu kontaktirao početkom prošle godine da im pomognu u istrazi. Uhićenu četvorku doveli su i pred sud te su zadržani u pritvoru do ponedjeljka kada će sudac odlučivati o jamčevini.

Samo dan ranije velik broj ljudi u SAD-u prosvjedovao je protiv prijedloga zakona SOPA i PIPA za koje tvrde da žestoko udaraju u slobodu na internetu te da ugrožavaju sam internet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:46