PROMJENA ODNOSA NA EUROPSKOM NEBU

VIDEO: ODNOSI MOSKVE I WASHINGTONA DOTAKLI DNO Američki general upozorio Ruse: 'Okršaj s našim novim avionom je kao da boksate s nevidljivim Alijem!'

F-35 Lightning u letu
 Matt Cardy / Getty Images

Odnosi SAD-a i Rusije polako dolaze do najniže razine još od Hladnoga rata, a izjave raznoraznih dužnosnika iz Moskve i Washingtona definitivno ne vraćaju vjeru u veliku pomirdbu. Najbolji dokaz koji ide u prilog toj tvrdnji dogodio se jučer kada je američki državni tajnik John Kerry pozvao sve strane da 'očiste' nebo iznad Sirije od borbenih aviona, a u isto vrijeme Moskva je potvrdila da je u istočni Mediteran poslala nosač zrakoplova.

Sada se postavlja pitanje - tko bi bio jači u tom nebeskom obračunu, Rusija ili Amerika? Ako bi se pitali generali NATO-a, tu nema dileme, prevlast u zraku uzeli bi Amerikanci. Američki general Tod Wolters, vrhovni zapovjednik NATO zračnih snaga, kaže da u ruci imaju adut protiv kojih Rusi nemaju izgleda. Radi se o najmodernijem američkom borbenom avionu F-35 Lightning , pokraj kojeg ruski Suhoj izgleda smiješno.

- Sto posto smo uvjereni da će naši avioni pete generacije u potpunosti promijeniti situaciju na europskom nebu. Ti avioni su zastrašujući. F-35-ice će natjerati Ruse da stalno gledaju u nas i strahuju, a ukoliko bi se u nekoj ludoj varijanti upustili u okršaj s njima, to bi izgledalo kao da ulaze u ring i boksaju s nevidljivim Muhammadom Alijem - rekao je Wolters za Business Insider.

Riječi američkog generala zvuče uvjerljivo, ali neki stručnjaci za borbene zrakoplove ne bi se baš složili s njim. Štoviše, vjerojatno mu se i smiju...

Naime, F-35 više je puta probio sve moguće procjene troškova, obilježen je mnogim odgodama, a priče o nezadovoljavajućim performansama u javnost su izlazile gotovo jednom mjesečno. Neki smatraju da nikada neće biti spreman za borbu. Ali, uzevši u obzir da je to 'čudo' najskuplji projekt u povijesti Pentagona, 'reklamiranje' od strane visokih dužnosnica NATO-a previše i ne čudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:46