PROPAGANDNI POP SA SJEVERA

VIDEO: OMILJENI BEND KIM JONG-UNA NASTUPA NA OLIMPIJADI? U njemu nastupaju samo žene, sve časnice u vojsci, a za jednu od njih kruže opaki tračevi

 
Morabong
 Profimedia, Newscom

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja objavilo je u srijedu kako je u razgovorima sa sjevernokorejskom delegacijom u srijedu dogovoreno kako će u mimohodu na svečanosti otvaranja Zimskih olimpijskih igara u PyeongChangu 9. veljače sportaši iz te dvije zemlje na stadion ući zajedno pod istom zastavom, a kako će se ženska reprezentacija u hokeju na ledu sastojati od igračica iz obje Koreje.

Sportaši iz obje Koreje tako bi na svečanosti otvaranja trebali stupati pod zastavom ujedinjene Koreje, odnosno plavom kartom korejskog poluotoka na bijeloj podlozi.

Sjeverna Koreja će na ZOI u PyeongChang poslati delegaciju od 550 osoba, od toga će 230 biti navijačice, 140 akrobati, a njih 30 taekwondoaši. Među njima će gotovo sigurno biti i najpopularnija sjevernokorejska grupa - Moranbong Band - koja će dobiti rijetku priliku da se prezentira na globalnoj sceni.

Iako tijekom razgovora južnokorejskih i sjeverno korejskih čelnika nije bilo direktnog spomena o potencijalnom nastupu Moranbonga, već samo orkestra Samjiyeon (koji broji 140 osoba), znakovito je da je na sastanku sudjelovala i članica benda Hyon Song Wol, u ulozi zamjenice sjevernokorejske delegacije, izvijestila je agencija Yonhap.

Moranbong bend je osobno osnovao sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un, a čini ga 10 (po nekima 20) glazbenica - muškaraca nema.

- Kim Jong-un je organizirao Moranbong kao odgovor na zahtjeve novog stoljeća, u sklopu grandioznog plana kojem je cilj napraviti dramatični zaokret u književnosti i umjetnosti općenito, a sve u osvitu novog stoljeća "Juche Koreje" - izvijestila je tada Centralna korejska agencija za vijesti (KCNA). Podsjetimo, "Juche" je naziv sjevernokorejske državne ideologije, koja u osnovni znači "samodostatnost", a prihvaćena je 1950-ih sa svrhom da se smanji utjecaj SSSR-a.

No, vratimo se na bend. Svaka od članica Moranbonga je ujedno i časnica u vojsci, zbog čega bend često nastupa u uniformama (što bi potencijalno moglo izazvati prijepore ako u takvom stajlingu nastupe na otvaranju ZOI u PyeongChangu). Njihova glazba može se opisati kao propagandni pop, light šlageri čiji tekstovi veličaju vrhovnog vođu. "On je tako dobar. Ne mogu se oduprijeti njemu i njegovom toplom srcu" - milozvučno pjeva jedna od članica benda o svojoj opčinjenosti Kim Jon-unom.

Najpoznatija članica benda je ranije spomenuta Hyon Song Wol, za koju se pričalo da je tijekom 2000-ih bila u vezi s Kim Jong-unom (Štoviše, navodno je i cijeli bend osnovan kako bi zapravo služio kao privatni harem "Dragog vođe"). Prije četiri godine pojavili su se natpisi da je pogubljena jer je navodno snimala pornografske video snimke, što se pokazalo kao laž, piše The Strait Times. Upravo suprotno, čini se da je Wol samo ojača svoj status u Partiji te je čak imenovana u Centralni komitet.

Ako će Moranbong zaista nastupiti na otvaranju Igara, njihov izbor outfita, ali i pjesme, mogao bi izazvati kontroverze, budući da "Dragi vođa" baš i nije popular na Jugu kojeg je u više navrata obećao uništiti, piše Newsweek. Štoviše, zbog pretjeranog isticanja propagande prije dvije godine im je već propao koncert u Pekingu, stoga se može očekivati da će u slučaju da zaista nastupe, biti znatno suptilnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:21