POJAS GAZE

VIDEO: OSAM MRTVIH U TAJNOJ IZRAELSKOJ OPERACIJI BBC-jev novinar: 'Nešto je gadno krenulo po zlu'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.11.2018. u 18:15

A fireball explodes during Israeli air strikes in Rafah in the southern Gaza, on October 27, 2018. Fighter jets and helicopters pounded targets in Gaza for more than two hours, including Hamas sites, the Israeli army said in a press release. Photo by /UPI, Image: 392839149, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

 

Izraelske snage ubile su u nedjelju sedmero Palestinaca u Pojasu Gaze u zračnim napadima i tajnoj operaciji koja je po Hamasu imala za metu jednog od njegovih zapovjednika i u kojoj je po izraelskoj vojsci poginuo jedan izraelski vojnik.

Palestinci su na napad u nedjelju odgovorili raketiranjem izraelskih pograničnih naselja. Izraelska vojska objavila je da je njezina obrana presrela dvije rakete. Nema izvješća o žrtvama niti šteti na izraelskoj strani granice.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zbog nasilja je skratio posjet Parizu, gdje je nazočio obilježavanju stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Hamas je objavio da je incident počeo kada su napadači iz civilnog automobila u vožnji otvorili vatru na skupinu njegovih naoružanih militanata, ubivši jednog njihovog zapovjednika. Pripadnici Hamasa krenuli su u potjeru za automobilom koji je pojurio prema granici. Tijekom potjere izraelski zrakoplovi ispalili su više od 40 projektila na to područje, kažu očevici.

Poginulo je najmanje sedmero ljudi, među kojima četvorica militanata, uključujući zapovjednika Hamasa Nura Baraka, objavio je Hamas.

 

Izraelska vojska objavila je da je u akciji poginuo jedan izraelski vojnik, a jedan je ozlijeđen. Kazali su i kako akcija nije bila usmjerena ubijanju teorista već uspostavljanju reda.

No BBC-jev izvjestitelj iz Jeruzalema kaže kako je ovdje vjerojatno riječ o tome da je akcija prikupljanja informacija pošla po zlu.

Glasnogovornik Hamasa, Fawzi Barhoum, ovo je nazvao 'kukavičkim napadom', dok je izraleski šef obrane, Gadi Eisenkot, kazao das je izraelska vojska 'obavila vrlo značajnu operaciju' koja će povećati sigurnost u toj zemlji.

Izrael je ponovno pokrenuo taktiku napada na pojedine zapovjednike Hamasa, što nije činio već godinama i što bi moglo izazvati jačanje napetosti duž granice.

Nasilje na granici često je otkako su Palestinci započeli tjedne prosvjede 30. ožujka. Egipat, Katar i UN pokušavaju dogovoriti dugotrajan prekid vatre.

Na rakete iz Pojasa Gaze Izrael odgovorio protuudarom

Palestinci su u ponedjeljak navečer iz Pojasa Gaze ispalili nekoliko raketa na Izrael a izraelsko zrakoplovstvo je uzvratilo udarima na položaje diljem enklave, izvijestili su novinari AFP-a i izraelska vojska, a palestinski Hamas koji kontrolira Pojas Gaze preuzeo je u priopćenju odgovornost za raketni napad.

Novinari AFP-a su prvo vidjeli ispaljivanje najmanje sedam raketa dok su u daljini odjekivale detonacije, očito posljedica izraelskog bombardiranja.

Uzbuna se oglasila u mnogim izraelskim naseljima blizu palestinske enklave koja je pod blokadom, a smještena je između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora.

"Izraelski borbeni zrakoplovi počeli su gađati terorističke ciljeve u Pojasu Gaze", priopćila je zatim izraelska vojska.

Glasnogovornik izraelske vojske, potpukovnik Jonathan Conricus rekao je da je Izrael bio na meti "masovnog" raketiranja.

Palestinski islamistički pokret Hamas preuzeo je odgovornost za ispaljivanje "desetka raketa" na Izrael, dodajući da je to odgovor na pogibiju sedmorice njegovih boraca u sukobu s izraelskom vojskom u nedjelju.

Čini se da je nova eskalacija počela u ponedjeljak predvečer kada je raketa iz Pojasa Gaze izravno pogodila izraelski autobus dok su istodobno Izraelci bombardirali palestinsku enklavu, ali ovi događaji nisu dobili jasan nastavak. (H)

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo