IZGUBLJENI U VREMENU

VIDEO: Otkriveno izolirano pleme u Peruu

Pokušaju ostvariti kontakt s vanjskim svijetom

Članovi indijanskog plemena Mashco-Piro, koji dobrovoljno žive u izolaciji u sjeveroistočnom dijelu Amazone u Peruu, snimljeni su u pokušaju da ostvare kontakt s vanjskim svijetom i to po drugi put od 2011. godine, što je dovelo do napetosti i obračuna u riječnom zaseoku.

Vlasti nisu sigurne što je izazvalo trodnevni susret, ali kažu da razlog može biti ilegalna sječa na njihovom teritoriju, ali i krijumčari droge koji tuda kreću. Osim toga, eksploatacija nafte i plina takođem utječe na regiju.

- Više od stotinu članova Mascho-Piro plemena pojavilo se na rijeci Las Pierdas u razdoblju između 24-25. srpnja. Zatražili su banane, konopac i mačete od lokalnog stanovništva, ali su ih FENAMAD-ovi rendžeri odvratili od prelaska rijeke - rekao je Klaus Quicque, predsjednik domorodačke FENAMAD podružnice.

Antropolotginja Beatriz Huertas, koja radi za peruansku agenciju za domorodačko stanovništvo, rekla je kako Mascho-Piro postaje sve manje izolirano.

- Nije neuobičajeno za njih da se pojave na tom mjestu tijekom sezone smanjenog intenziteta padalina, jer su tada rijeke nižeg vodostaja pa oni tuda lutaju - rekla je Huertas.

Vjeruje se kkao pleme broji stotine članova koje je podijeljeno u nekoliko različitih klanova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:23