EKSKLUZIVNE SNIMKE NAKON AKCIJE SPECIJALACA

VIDEO Ovdje je ubijen vođa al-Qa'ide: Unutrašnjost bin Ladenove kuće puna je krvi

Pogledajte snimku unutrašnjosti kuće u kojoj se krio i pročitajte kako je uhvaćen šef al-Qa'ide
 AFP

Nakon smrti Osame bin Ladena, sve više detalja o najtraženijem teroristu "isplivava" na površinu, a cijela javnost zatečena je brojnim neodgovorenim pitanjima.

Kratka internetska potraga otkriva da je Osama bin Laden živio na području idealnih klimatskih uvjeta, u pakistanskom gradu Abbottabadu, 50-ak kilometara sjeverno od prijestolnice Islamabada, uz dobro posjećenu turističku rutu, te u blizini vojnih objekata uključujući i bolnicu. Njegov kompleks nalazio se na vrhu brežuljka, a cijela lokacija ograđena je betonskim zidom s bodljikavom žicom visokim 4 metra.

Osama je dane provodio u luksuznoj četvrti, na adresi Kakul Road, a tek kratka vožnja automobilom dijelila ga je od golf igrališta i zrakoplovne luke.



Prikaži Bez naslova na većoj karti

Amerikanci su proteklih mjeseci neprekidno motrili i pratili Osaminog pouzdanog kurira. Otkriven je kompleks, toliko velik i strogo osiguran, da su Amerikanci istog trena pretpostavili kako je izgrađen kao skrovište nekome daleko važnijem od kurira.

Prema dostupnim informacijama, vrijednost Osamina posjeda izgrađenog 2005. godine procjenjena je na milijun dolara, ali u njoj nije bio sproveden niti telefon, niti internet. Iz sigurnosnih razloga, čuvari su spaljivali kućno smeće, a nisu ga odlagali u kante za smeće kao i ostatak susjedstva. Sve te informacije skupile su američke obavještajne službe nakon višemjesečnog nadzora lokacije, piše New York Times.

Početna izvješća pakistanskih dužnosnika govore da je došlo do pada helikoptera te snažne zemaljske borbe u blizini Pakistanske vojne akademije na cesti Kakul. Akademiji koju Pakistanci s ponosom nazivaju njihovim "West Pointom". U odigranoj vojnoj akciji Osama bin Laden ubijen je metkom u glavu, osim njega poginuo je i njegov sin.

Abbottabad je baza pakistanskoj brigadi s 67 oklopljenih vozila i topničkih jedinica, koja je nekoliko puta sudjelovala u borbama u Kašmiru, kao i koalicijskom napadu na Irak 1991. godine u Zaljevskom ratu.

COMSATS Institut informatičke tehnologije nalazi se u neposrednoj blizini Osaminog doma. Većina terorista odgovornih za napad 11.9. 2001. na New York bili su inženjeri, a teroristička organizacija al Qa'ida u svom se djelovanju snažno pouzdaje u informatičku tehnologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:37