INSTIKT PREŽIVLJAVANJA

VIDEO: OVO JE ČOVJEK KOJI JE GOLIM RUKAMA ZADAVIO PLANINSKOG LAVA Novinarima je ispričao kako je izgledao događaj koji će pamtiti cijeli život

 
 YouTube / Colorado Parks and Wildlife

Travis Kauffman (31) istupio je kao čovjek kojeg je napala puma (planinski lav) dok je trčao planinama planinskim parkom u Coloradu 4. veljače i uspio se obraniti i ubiti životinju u slučaju koji je naširoko privukao pozornost javnosti.

Kauffman se u četvrtak pojavio pred novinarima i pokazao ozlijede koje je zadobio u napadu. Kako je ispričao, puma je prilikom napada stisnula svoju čeljust oko njegovog ručnog zgloba i kandžama mu grebala lice, ali i ruke i noge kojima je pokušavao zaštititi lice.

, Image: 244783081, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Puma

Iznenađeni rekreativac hrvao se s mladom zvijeri i pritisnuo ju je na pod, a zatim je nogom pritisnuo pumi vrat sve dok je tako nije uspio ugušiti.

Cijela borba na život i smrt trajala je samo 10 minuta. Kauffman kaže da je tužan zato što je ubio životinju, ali tijekom borbe nije uopće bio siguran da je puma doista mrtva.

No, u trenutku kad mu se puma prišuljala iza leđa dok je trčao svoju rutu, cijeli život mu je, kaže, zabljesnuo pred očima. Instikt preživljavanja očito se probudio u njemu, jer je osjetio nalet energije dok se hrvao s pumom, koju je čak uspio udariti kamenom u glavu i uzaludno je pokušao ubosti u vrat grančicama koje je dograbio.

YouTube
Travis Kauffman na stazi gdje ga je napala puma

Čovjek i životinja u borbi na koncu su se otkotrljali do južnog kraja staze. Travis Kauffman je pretrpio niz ozijeda koje su kasnije liječnici sanirali s 20 šavova, ali mu je i dalje ostao ožiljak na obrazu.

Nakon borbe trčao je pet kilometara dok nije izašao iz parka. Susreo je još jednog trkača i posjetitelja parka koji je trčao s njim do početka staze. Kad je napokon stigao tamo, prevezli su ga do bolnice, gdje mu je pružena pomoć.

Službenici parka prirode u priopćenju su istaknuli da je Kauffman imao veliku sreću što je ostao živ. "Te životinje su predatori iz zasjede i sposobne su za brzu i smrtonosnu akciju kad god je moguće", kazao je za CBS Mark Leslie, menadžer parkova.

Vlasti su dan nakon napada pojačali patrole na stazi, te su udaljili druge pume za koje vjeruju da su rođaci životinje koja je napala trkača. Te životinje, također mlade, prebacit će na rehabilitaciju, a zatim će ih ponovno pustiti u divljinu.

Park je ponovno otvorenn za posjetitelje, ali službenici upozoravaju da i dalje postoji mogućnost susreta s pokojom pumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 02:37