SKANDAL U AGENCIJI NSA

VIDEO: Ovo je čovjek koji je otkrio da nas Amerikanci sve prisluškuju

Snowden je bivši tehnički asistent koji je radio za CIA-u
 Screenshot/YouTube

Edward Snowden, 29-godišnji izvor koji se krije iza najvećeg curenja informacija iz jedne od najtajnijih svjetskih organizacija NSA-a, objasnio je za Guardian svoje motive i zbog čega se nema namjeru skrivati.

Guardian je nakon nekoliko razgovora s njim odučio da na njegov zahtjev otkrije njegov identitet.

Nakon objave brojnih tajnih dokumenata Snowden za sebe kaže: 'Nemam se namjeru skrivati jer nisam napravio ništa loše.' Snowden je kazao kako se nada da će debata koju će objava ovih dokumenata izazvati, potaknuti ljude da razmisle u kakvom svijetu živimo.

Snowden je bivši tehnički asistent koji je radio za CIA-u, da bi kasnije prešao u privatnu tvrtku koja ga je dovela do posla sa NSA-om.. Živio je komotnim životom s plaćom od 200. 000 dolara i imao je sređen obiteljski život, ali je bio spreman da od toga svjesno odustane jer, kako kaže, ne želi da vlada SAD-a uništi privatnost i slobodu na internetu za ljude širom svijeta koristeći masivni aparat nadzora kojeg upravo izgrađuje.

‘ISKLJUČITE FACEBOOK I GOOGLE!’ U EU bijesni na Amerikance zbog špijunskog skandala

On se sada nalazi u Hong Kongu u kojeg je došao u nadi da je to jedno od rijetkih mjesta na svijetu u kojima postoji mogućnost otpora diktatu vlade SAD-a. Unatoč tome kaže da su sve njegove opcije u budućnosti loše. SAD bi mogao zatražiti ekstradicijski proces ili bi ga kineska vlast mogla ispitati u nadi da bi im mogao biti od koristi kao izvor informacija. Moglo bi mu se dogoditi da naprosto bude otet i ukrcan u avion koji se kreće prema Sjedinjenim Državama.

Tvrdi da Obamina vlada procesuira 'zviždače' u puno većoj mjeri nego ijedna prije i da će sigurno upotrijebiti svu svoju moć da ga kazni. Kaže da se boji za svoju obitelj koja bi se mogla naći na udaru zbog njegovih postupaka.

AMERIKANCI NAS SVE ŠPIJUNIRAJU 'NSA i FBI su izravno spojeni na servere Googlea, YouTubea i Applea i čitaju e-mailove'

Snowden tvrdi da NSA ima namjeru pod svoju kontrolu staviti svaki razgovor i komunikaciju u cijelom svijetu.

'Ja nisam heroj', kaže Snowden, ' jer ono što radim je motivirano mojim vlastitim interesom. Ne želim živjeti u svijetu u kojem nema privatnosti i u kojem posljedično nema ni mogućnosti za kreativnost i intelektualno istraživanje.'

'Ono što oni rade predstavlja izrazitu prijetnju demokraciji i ja sam odlučio djelovati protiv toga', kaže Snowden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:29