OTMICA

VIDEO: PLJUSKA ISLAMSKE DRŽAVE PUTINU Rusi danima tvrdili da džihadisti lažu, a oni objavili snimku dvojice ruskih vojnika koje su zarobili u Siriji

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 04.10.2017. u 19:55

Screenshot / YOUTUBE

 

Dvojicu muškaraca koji su zarobljeni u Siriji i pojavljuju se na vidosnimci skupine Islamske države (IS) koja ih predstavlja kao ruske vojnike, prepoznale su u srijedu njihove paravojne organizacije.

"Teroristička skupina IS objavila je videosnimku na kojoj su dvojica zarobljenih ruskih građana. Jedan od njih je naš kolega (...) Grigorij Curkanu", ističe u priopćenju udruga bivših ruskih ratnih veterana Boevoje Bratstvo.

"Nadamo se da su on i njegov kolega živi", dodaje se u priopćenju te udruge koju vodi bivši general Boris Gromov, koji se istaknuo u sovjetskom ratu u Afganistanu (1979.-1989.).

U tom videu koji je objavila propagandna agencija Amaq i na koji se u utorak pozvao američki centar za praćenje džihadističkih mrežnih stranica SITE, IS ovu dvojicu predstavlja kao "ruske vojnike" zarobljene nedavno u pokrajini Deir Ezzoru, na istoku Sirije.

 

Rusko ministarstvo obrane je pak demantiralo informaciju o zarobljavanju ruskih vojnika na sirijskom teritoriju.

Drugi muškarac na snimci je "naš kozak Roman Zabolotnji", rekla je u srijedu za AFP Ljubov Bondar, glasnogovornica Paravojne organizacije ruskih kozaka sa sjedištem u Rostovu na Donu.

"Ne znamo kako se našao u Siriji", dodala je Bondar.

Rezultat nekoliko istraga objavljenih na informativnoj mrežnoj stranici Fontanka.ru, pokazuje da je u Siriju otišao velik broj ruskih plaćenika, uglavnom ratnih veterana, napose preko privatne vojne tvrtke poznate kao "Vagnerova skupina".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov zatražio je pak "pouzdanije dokaze" koji bi potvrdili da su osobe na snimci ruski državljani. "Nadležne ruske službe će iskoristiti sve mogućnosti ne bi li utvrdile njihovo državljanstvo", rekao je novinarima.

Rusija vojno intervenira u Siriji od rujna 2015. na strani snaga Bašara al Asada, protiv džihadističke skupine.

ELIPSO

Izdvajamo