ZATIŠJE NAKON BURE

VIDEO: POGLEDAJTE PRVI SUSRET PUTINA I TRUMPA Objavljena snimka rukovanja, Putin nasmijan, a kasnije će imati sastanak da "poprave štetu u odnosima"

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.07.2017. u 14:22

U.S. President Donald Trump and Russia's President Vladimir Putin shake hands during the G20 Summit in Hamburg, Germany in this still image taken from video, July 7, 2017. REUTERS/Steffen Kugler/Courtesy of Bundesregierung/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE TPX IMAGES OF THE DAY - RTX3AH2K
REUTERS

 

U petak se dogodio prvi susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Do susreta je došlo u Hamburgu, a njemačka vlada je prva objavila snimku tog susreta. Iako je loše kvalitete, vidi se kako se dvojica predsjednika rukuju, a Putin je imao osmijeh na licu.

 

Susret je održan u okviru summita G20.

BBC piše da će dvojica predsjednika nešto kasnije održati duži sastanak, i da im je cilj "popraviti štetu u odnosima". Odnosi dviju zemalja pogoršali su se otkako je Washington nametnuo sankcije Moskvi zbog njezina upletanja u krizu u Ukrajini. SAD je izveo kazneni napad na sirijsku vojsku nakon navodnog kemijskog napada na Khan Šeikun u travnju.

Rusija, koja je saveznica sirijske vojske, zbog toga je nakratko prekinula vojnu koordinaciju sa SAD-om u Siriji, a riječ je o sporazumu kojim dvije zemlje izbjegavaju incidente između svojih vojnika u toj zemlji gdje podupiru suprotstavljene strane. 

Vladimir Putin ocijenio je nekoliko dana poslije u razgovoru za ruski tisak da su se odnosi između Rusije i SAD-a "pokvarili" od ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću. 

Inače, tijekom izborne kampanje Trump je hvalio Putina kao "sjajna, darovita čovjeka".

Obećanja američkog predsjednika o normalizaciji odnosa između Moskve i Washingtona naišla su na optužbe za dosluh između Rusije i članova ekipe Trumpove kampanje. Unatoč napetostima s Moskvom, Trump se suzdržavao od kritika na račun Putina. Nikada nije jasno prihvatio zaključke američkih obavještajnih agencija prema kojima je Rusija odgovorna za miješanje u američke predsjedničke izbore 2016.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo