PRAVDA JE DOSTIŽNA

VIDEO: POLICAJCI KOJI SU PRETUKLI DOKTORA I IZBACILI GA IZ AVIONA DOBILI OTKAZ 'Koristili su prekomjernu silu, mirna situacija postala je nasilna!'

 Screenshot

Tri policajca koji su sudjelovali u nasilnom izvlačenju doktora iz aviona United Airlinesa u travnju ove godine više ne rade za policiju, javljaju američki mediji. Dvojica su dobili otkaze, treći je sam dao ostavku, a četvrti je udaljen s posla na dva dana.

U izvještaju koji je podnio istražitelj Joseph Ferguson stoji kako su policajci iskoristili 'prekomjernu silu', usljed koje je liječnik David Dao pretrpio potres mozga, izgubio dva zuba, te mu je slomljen nos. Policajac koji ga je izvukao s leta prekršio je pravila službe kada je 'eskalirao situaciju koja nije bila prijeteća u fizički nasilnu situaciju'.

Dao je odbio napustiti svoje sjedalo nakon što je to od njega zatražilo kabinsko osoblje. Naime, njegov let bio je prebukiran, a United Airlines morao je prebaciti četveročlanu posadu u Louisville, te je trebalo osloboditi četiri sjedala.

Nakon što su svi putnici odbili napustiti svoja sjedala u zamjenu za kompenzaciju, tvrtka je odabrala četiri 'nesretna dobitnika' među putnicima koji nisu trebali presjedati na drugi let na svojem odredištu. No, kako je ukrcavanje već bilo završeno, Dao je odbio ustupiti svoje sjedalo.

Predstavnici United Airlinesa pozvali su policiju, koja je prema Daou nastupila nasilno, a snimka njegovog izvlačenja iz zrakoplova postala je viralni hit na internetu, te noćna mora za odnose s javnošću te tvrtke.

Tvrtka je u međuvremenu preuzela odgovornost za događaj i ispričala se Daou, s kojim je postigla i sudsku nagodbu u kojoj mu je isplaćen iznos koji nije otkriven javnosti.

Krajem travnja, United je najavio kako će znatno povećati kompenzaciju za putnike koji su zamoljeni da napuste svoja mjesta, na čak 10.000 dolara s 1.350, koliko je maksimalna kompenzacija iznosila kada je Dao izbačen iz zrakoplova.

Zbog incidenta je i Ured za zračni promet Grada Chicagoa promijenio svoje pravilnike - od lipnja ove godine aerodromski zaštitari više ne smiju ulaziti u zrakoplove bez izravnog poziva policije Grada Chicagoa, a riječ 'policija' uklonit će se s uniforma i vozila zaštitara na aerodromu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:12