OPASNOST ZA DRUŠTVO

VIDEO: POLICIJA OBJAVILA ŠOKANTAN VIDEO IZ ZATVORA Pogledajte kako zatvorenici rade sve kako bi se zarazili koronavirusom

 
 Los Angeles County Sheriff's Department / YOUTUBE

Skupina zatvorenika zatvora Pitchess Detention Center u američkom gradu Castaicu u saveznoj državi Kaliforniji namjerno se međusobno zarazila koronavirusom ne bi li ostvarila pravo na ranije puštanje iz zatvora, piše Daily Mail.

Spomenuti je zatvor sredinom travnja zabilježio naočigled neobjašnjivi nagli porast broja zaraženih koronavirusom. Šerif okruga Los Angeles Alex Villanueva u ponedjeljak je objavio da je 21 zatvorenik uspješno zarazio koronavirusom tako što su pili iz iste boce tople vode i disali u istu zaštitnu masku.

Snimke s nadzornih kamera nastale 26. travnja pokazale su kako zatvorenici u sobi za dnevni boravak zatvora međusobno dijele bocu tople vode. Svaki zatvorenik koji je bio u sobi popio je gutljaj vode iz boce te potom proslijedio istu zatvoreniku do sebe.

"Vrućom su si vodom pokušavali povisiti tjelesnu temperaturu kako bi izgledalo da imaju jedan od simptoma Covida-19", rekao je Villanueva. Na snimci se također može vidjeti kako više zatvorenika pije iz iste čaše, a veći je broj zatvorenika boravio na malom prostoru, suprotno pravilima socijalnog distanciranja.

Villanueva kaže da su se zatvorenici nadali da će ih sudac nakon dijagnoze Covida-19 pustiti u kućni pritvor. "Zatvorenici su se uvjerili da će im pozitivni testovi zajamčiti ranije puštanje iz naše ustanove, no to se neće dogoditi", rekao je šerif. Zatvorski odjel u kojem je smješten 21 zatvorenik koji se zarazio koronavirusom broji ukupno 50 zatvorenika.

"Prije nekoliko smo tjedna zabilježili nagli skok broja zaraženih, a nismo znali zašto se to dogodilo jer se situacija naočigled razvijala točno onako kako smo htjeli", rekao je Villanueva.

Broj zatvorenika u zatvorima okruga Los Angelesa smanjio se sa 17 tisuća u veljači na sadašnjih nešto više od 11.700. "Da se ova pandemija dogodila kada je zatvorenika bilo 17 tisuća. rezultati bi bili katastrofalni", dodao je Villanueva.

Zatvori okruga Los Angeles dosad su zabilježili 357 slučajeva zaraze koronavirusom, što je skok od 234 slučaja u odnosu na 4. svibanj, kada ih je bilo 123. Stotinu i sedamnaest zatvorenika oporavilo se od Covida-19. U karanteni se trenutno nalazi 4.590 zatvorenika, što je oko 40 posto ukupne zatvorske populacije. Svi novi zatvorenici testiraju se na koronavirus po dolasku u zatvore.

"Ovi su ljudi u zatvoru jer predstavljaju opasnost za društvo. Svojim su ponašanjem dodatno ugrozili druge zatvorenike, ali i osoblje zatvora koje samo radi svoj posao", zaključio je Villanueva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:59