PROSVJEDI SVE ČEŠĆI

VIDEO: POSTAPOKALIPTIČNE SCENE U SIBIRU Otrovni crni snijeg prekrio je gradove, građani bijesni: 'To se stalno događa, zbog toga živimo kraće!'

 
 Sibdepo Kuzbass / YOUTUBE

Stanovnici jedne sibirske rudarske regije na internetu objavljuju video snimke na kojima se može vidjeti da je otrovni crni snijeg prekrio čitave ulice i gradske četvrti, piše The Guardian. Na videu koji je jedna žena snimila dok se u automobilu vozila mjestom Kiseljovsk u Kemerovskoj oblasti može se vidjeti da je crni snijeg prekrio javne površine, dječja igrališta i dvorišta oko stambenih zgrada. Ruski mediji te su scene nazvali "postapokaliptičnima".

Ugljeni prah koji snijeg boja u crno dolazi iz niza otvorenih rudnika, koji prema tvrdnjama aktivista za zaštitu okoliša negativno utječu na zdravlje 2,6 milijuna žitelja Kemerovske oblasti. Prema nekim podacima, žitelji te regije žive tri do četiri godine manje od prosječnog Rusa, odnosno Ruskinje. Uz to, broj oboljelih od raka, dječje paralize i tuberkuloze u toj regiji veći je o nacionalnog prosjeka.

"Zimi je tamo teže naći bijeli snijeg od crnog", rekao je Vladimir Slivjak, član skupine za zaštitu okoliša Ecodefense. "U zraku je stalno prisutna određena količina praha od ugljena. Kada snijeg pada, on postane vidljiv. To što se prah ne vidi tijekom ostatka godine ne znači da ga nema."

Unatoč političkim tenzijama između Moskve i Londona, Velika Britanija najviše ugljena uvozi baš iz Rusije. Prema podacima iz 2017. godine, od 8,5 tona ugljena koje je Velika Britanija uvezla te godine, oko pola je došlo iz Rusije, a 90 posto iz Kemerovske oblasti. Neki ruski aktivisti za zaštitu okoliša od Velike Britanije traže da bojkotira ruski ugljen.

"To je najbolji način da ih se stisne da poboljšaju situaciju", dodao je Slivjak.

Ugljeni prah sadržava cijeli niz opasnih teških metala kao što su arsen i živa. Okoliš u toj oblasti dodatno pati jer se ugljen u vagone transportnih vlakova utrpava na otvorenom, što dovodi do toga da ga vjetar i kiša raznose. Kritičari lokalnih vlasti kažu da se problemi koje ugljeni prah stvara ignoriraju. Zamjenik guvernera Kemerovske oblasti kaže da tvornice u kojima se obrađuje ugljen, zagađenje koje stvara promet te drugi gospodarski subjekti proizvode tvari zbog kojih je snijeg crn.

Stanovnici Kemerovske oblasti sve više prosvjeduju, a dužnosnici grada Miskog našli su se na udaru šala jer su pokušali crni snijeg obojiti u bijelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:50