PROŠLO JE 30 GODINA

VIDEO: POVIJESNI TRENUTAK KOJI JE ZAUVIJEK OBILJEŽIO NJEMAČKU I - DAVIDA HASSELHOFFA Da se nije sagnuo tijekom koncerta, svašta se moglo dogoditi

 
 Screenshot: YouTube

Za dva dana napunit će se 30 godina od jednog od ključnih trenutaka u modernoj povijesti - pada Berlinskog zida. Tog 9. studenog 1989. godine vlasti u Istočnoj Njemačkoj odlučile su da svi građani njihove države mogu posjetiti Zapadni Berlin i Zapadnu Njemačku, nakon čega su deseci tisuća ljudi nahrupili na zid.

No, kad se priča o padu Berlinskog zida ne može se zaobići jedan drugi trenutak, koji se dogodio gotovo dva mjeseca kasnije. Riječ je o Novogodišnjem koncertu američkog pjevača i glumca Davida Hasselhoffa, čiji je hit "Looking for freedom" tijekom ljeta '89 čak dva mjeseca bio na vrhu ljestvice najslušanijih pjesma u Zapadnoj Njemačkoj.

Na koncertu se skupilo više od 100.000 ljudi, a 'Hof' je u crnoj jakni na kojoj su svjetlucale zvijezde pjevao s ruševina omraženog zida. I dok je većina razdragano pjevala, neke je atmosfera toliko ponijela da su bacali baklje. Jedna od njih preletjela je opasno blizu Hasselhoffa koji se u tom trenutku, na njegovu sreću, sagnuo prema publici. Da je kojim slučajem stajao uspravno vrlo vjerojatno bi pogodila u glavu.

Srećom, to se nije dogodilo, a koncert je ušao u kolektivno sjećanje kao jedan od prijelomnih trenutaka u ujedinjenju Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:22