FUTURE VERTICAL LIFT

VIDEO: PREDSTAVLJEN KONCEPT RATNOG HELIKOPTERA BUDUĆNOSTI Boeing i Sikorsky žele napraviti ultramoderno oružje

Ilustracija novog Sikorsky Boeing helikoptera
 Screenshot: YouTube

Američke tvrtke Boeing i Sikorsky Aircraft prije nekoliko dana su u javnost pustile promotivni video koncepta novog helikoptera u sklopu programa Future Vertical Lift američke vojske.

Koncept je nazvan Sb>1 Defiant, a u različitim varijantama mogao bi zamijeniti već kultni AH-64 Apache jurišni helikopter i višenamjenski UH-60 Blackhawk helikopter. Prema prvim podacima koje su Boeing/Sikorsky objavili, ovaj helikopter trebao bi biti brži, tiši, boljih manevarskih sposobnosti od sadašnjih helikoptera, a trebao bi imati i znatno veći radijus djelovanja, piše Kyle Mizokami za Popular Mechanics.

Program zajedničkog razvoja višenamjenskog helikoptera ima za cilj zamijeniti veliki broj helikoptera koji se trenutno nalaze u sastavu svih grana američke vojske. Naime, iako vrlo efektivni, helikopteri UH-60 Blackhawk, AH-64 Apache i CH-47 Chinook svi su produkt dizajna iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća i Oružane snage SAD-a smatraju da je došlo vrijeme da se pripremi zamjena.

Konkretni koncept spadao bi pod "srednju" klasu Future Vertical Lift programa, a očekuje se da će letjeti brzinom od minimalno 287 milja na sat ili više od 460 km/h, što je skoro 100 km/h više od maksimalne brzine jurišnog helikoptera AH-64 Apache.

To je ujedno jedina brojka otkrivena za SB>1 Defiant, dok maksimalni i borbeni dolet nisu otkriveni, već je samo rečeno da će biti bolji od sadašnjih generacija helikoptera. Osim toga, povećat će se i najveća moguća visina leta, a bolje manevarske sposobnosti učinit će helikopter efikasnijim u uvjetima borbe u urbanom okruženju.

Verzija koja će zamijeniti Apace je prema videu oboružana topom ispod nosa helikoptera i raznim projektilima na potkrilnim točkama. Glavni konkurent Boeingu u konačnom odabiru nove platforme za FVL "medium" kategoriju bit će koncept Bell V-280 Valor, a konačni odabir ministarstvo obrane SAD-a donijet će sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:18