UZAVRELO PAKLENO GROTLO

VIDEO: PRIJETI TOTALNI RAT Izraelci bombardirali konvoj u Siriji! Iran poručuje: 'Osvetit ćemo se!'

Izraelski avioni su blizu granice s Libanonom, na sirijskom teritoriju, gađali konvoj koji je prevozio rakete SA-17 za Hezbolah. Poginulo je dvoje ljudi
 CC

WASHINGTON - Izraelski vojni zrakoplovi gađali su jučer mete na sirijskom teritoriju, i to, kako tvrde izvješća, konvoj koji je prebacivao oružje za militantnu skupinu Hezbolah u susjedni Libanon. Pojedini analitičari tvrde da će ova intervencija Izraela rezultirati dodatnom eskalacijom sukoba u regiji, a Iran i Sirija već prijete osvetom.

Precizni zračni napadi dogodili su se pred zoru sjeverozapadno od grada Damaska, u blizini granice s Libanonom. Sirijski vojni izvori potvrdili su napad i objavili da je meta bio “znanstveno-istraživački centar” Džamraja u kojemu su, kako su objasnili državni mediji, stručnjaci radili na podizanju “razine pripravnosti i vojne obrane”. Taj su isti centar zapadni vojni analitičari prije navodili kao glavno mjesto proizvodnje bogatog sirijskog arsenala kemijskog oružja. U napadu je, dodali su sirijski službeni izvori koji su ga ocijenili kao “čin agresije”, ubijeno dvoje ljudi, a troje ih je ranjeno. Sirijski veleposlanik u Libanonu, Ali Abdul-Karim Ali, izjavio je da Damask “ima mogućnosti uzvratiti na ovaj napad”.

Iran, saveznik Asadova režima, također je zaprijetio. Nakon što su tamošnje vlasti napad opisale kao “brutalnu agresiju i cionističke pokušaje jačanja nestabilnosti u Siriji”, agencija Fars citirala je zamjenika ministra vanjskih poslova Huseina Amira Abdulahina koji je rekao da će ovaj napad imati ozbiljne posljedice za Izrael.

The New York Times je prije objavio da je meta napada bio konvoj koji je iz Sirije za obližnji Libanon prebacivao sofisticirano protuzračno oružje za Hezbolah, saveznika režima Bašara al-Asada i neprijatelja Izraela s kojim je već ratovao. NYT je također objavio da su u Libanon bili prebacivani protuzračni projektili SA-17 ruske proizvodnje te da bi mogućnost da Hezbolah posjeduje takvo oružje bila velik problem za Izrael.

- Izrael u ovome trenutku može provoditi izviđačke letove iznad Libanona bez ikakvih problema i posljedica. Ako bi ovo oružje došlo u ruke Hezbolaha, to bi jako ograničilo izraelsko prikupljanje obavještajnih podataka - rekao je Matthew Levitt iz washingtonskog Instituta za Bliski istok.

Izraelski zrakoplovi su napad izveli nakon što su preletjeli libanonski zračni prostor.

Službeni Washington o tome se nije oglasio, ali je NYT objavio, citirajući svoje izvore iz vrha američkih vlasti, kako su izraelski dužnosnici pravodobno obavijestili svoje saveznike o planiranom napadu, a neki su mediji s tim povezali posjet čelnika vojnih obavještajnih agencija generala Aiva Kochavija koji se u utorak u Washingtonu susreo sa šefom združenog stožera američkih snaga, generalom Martinom Dempseyjem.

Jučerašnjem napadu prethodila su višednevna upozorenja iz Jeruzalema kako neće dopustiti da sirijsko kemijsko naoružanje u kaosu građanskog rata dođe u ruke Hezbolaha ili neke druge militantne skupine te kako pažljivo nadzire situaciju.

Osim kemijskog oružja pohranjenog u Siriji, tvrde izraelski obavještajni izvori, vladu premijera Benjamina Netanyahua zabrinjavaju i podaci da Hezbolah trenutačno u sirijskim skladištima ima pohranjene velike količine konvencionalnog naoružanja te da je vođa te skupine Hasan Nazralah odlučio sve to oružje prebaciti u Libanon. BBC je danas objavio kako je moguće da su meta napada bili i centar i konvoj koji je s oružjem išao prema Libanonu.

U Izraelu, kako je to već običaj u slučaju svih njihovih preventivnih vojnih udara, nisu željeli ništa komentirati. Pojedini izraelski mediji objavili su, međutim, kako je zemlja bliže nego ikad novom ratu na sjevernoj bojišnici prema Libanonu. Indikativno je to što su izraelske snage prebacile svoj sofisticirani raketni sustav Željezna kupola na sjever zemlje, a izraelski su mediji danas prenijeli da su građani pokupovali tisuće plinskih maski nakon vijesti o napadu njihovih postrojbi na Siriju.

Zbog tog napada danas se oglasila i Rusija, država koja je svoje odnose s Izraelom u posljednje vrijeme popravila uglavnom jačanjem gospodarske suradnje, te objavila da je takva intervencija, ako se informacija o njoj pokaže točnom, “ni sa čim izazvani napad na teritorij suverene države, koji krši povelju UN-a”. Sličnu je osudu izrekao i Iran koji je napad opisao kao “brutalnu agresiju i cionističke pokušaje jačanja nestabilnosti u Siriji”.

Što će se dalje događati, teško je predvidjeti, ali britanski Guardian citirao je analitičara Nicholasa Noea, stručnjaka za Hezbolah, koji je ustvrdio da će se izraelski napadi vjerojatno nastaviti, što može izazvati širenje krize u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:30