NESREĆA

VIDEO: PROCURILA NOVA SNIMKA TRAGEDIJE U BUDIMPEŠTI Pogledajte kako se turistički brod sudario s golemim riječnim kruzerom dugim 135 metara

Turistički brod na Dunavu u kojem je u srijedu u Budimpešti živote izgubilo najmanje osmero ljudi potopio je ploveći hotel dug 135 metara
 Screenshot / YOUTUBE

Nakon tragedije koja se sinoć dogodila u Budimpešti, kad je u prevrtanju turističkog broda najmanje osam osoba poginulo, a 21 je osoba nestala, mađarski su mediji objavili i snimku na kojoj se vidi trenutak nesreće na Dunavu.

Sve je snimila nadzorna kamera s obližnjeg hotela. Nesreća se dogodila sinoć oko 22 sata, nakon što su obilne kiše dovele do jakih struja u Dunavu, a brod je potonuo u blizini zgrade mađarskog parlamenta.

Tijekom četvrtka objavljena je i snimka na kojoj se može vidjeti kako poveći kruzer 'Viking Sigyn' udara u 'Sirenu' te prevrće isti.

Za sada je sedam osoba spašeno te prebačeno u obližnje bolnice sa simptomima pothlađenja, ali u stabilnom stanju.

Nacionalna novinska agencija MTI navodi kako je brod prevozio 33 turista (30 turista i tri turistička vodiča) iz Južne Koreje te da su na brodu uz njih bila i dva člana posade. Među nestalima je najmanje jedno dijete.

Nakon nekoliko sati pretraživanja, hitne službe su otkrile olupinu broda Sirena na koritu rijeke u blizini gradskog mosta Margaret. Spasilački timovi upozoravaju da, što više vremena prolazi, snažne riječne struje će ići sve više nizvodno, što smanjuje šanse za pronalazak preživjelih. Na Dunavu južno od Budimpešte je zaustavljen sav brodski promet.

Potonuli brod naziva 'Sirena' je 27 metara dugi riječni brod s dvije palube. Ima motor od 150 konjskih snaga i može primiti do 60 ljudi. Izgrađen je u Sovjetskom Savezu 1949. godine. Zasad nitko od nadležnih vlasti ili brodara nije komentirao starost plovila.

A general view shows the tourist vessel Viking Sigyn which was involved in a ship accident that killed several people on the Danube river in Budapest, Hungary, May 30, 2019. REUTERS/Bernadett Szabo
REUTERS

U trenutku nesreće bio je na rutinskom večernjem turističkom krstarenju Dunavom. Stručnjaci kažu da se sudario s mnogo većim brodom, riječnim kruzerom 'Viking Sigyn', te brzo potonuo. Riječ je ustvari o plovećem hotelu, dugom 135 metara, sa 95 soba.

Veliki kruzeri poput 'Vikinga' postali su zadnjih godina iznimno popularni u turističkim plovidbama rijekama. Švicarska kompaija Viking Cruises priznala je da je njezin brod sudjelovao u nesreći. "Među našim putnicima nema ozlijeđenih. Surađujemo s mađarskim vlastima", priopćeno je iz kompanije.

Vikingom je upravljao ukrajinski kapetan s dugogodišnjim iskustvom. On i ostali članovi posade na ispitivanju su.

Havarija se dogodila na popularnom dijelu Dunava s kojeg turisti na brodovima mogu vidjeti osvijetljeni grad i zgradu parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 02:05