'NOT MY PRESIDENT'

VIDEO: PROSVJED U MOSTARU PROTIV KOMŠIĆA 'Svojim ponašanjem doprinosi atmosferi straha i neće doprinijeti poboljšanju međunacionalnih odnosa'

 
Željko Komšić
 Bernard Čović / CROPIX

U Mostaru je u večernjim satima četvrtka održan prosvjed protiv izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda. Prosvjed je organizirala 'Hrvatska mladost', a povorka u kojoj je navodno bilo desetak tisuća ljudi, krenula je od mostarskog Kampusa do Šetnice na kojoj je smješten ured člana Predsjedništva BiH na odlasku Dragana Čovića.

- Želimo dati do znanja svim građanima Federacije BiH da postoje mladi ljudi koji su uglavnom hrvatske narodnosti da se poštuju naši interesi, naši zahtjevi, jer se s nama, na kraju krajeva, mora graditi BiH i ako žele dobro Bosni i Hercegovini da trebaju ubuduće uvažavati interese nas mlađih i inače našeg naroda u BiH, rekao je Petar Ćavar, jedan od prosvjednika, piše Bljesak.info.

Ćavar je rekao kako se dalo naslutiti kakav će biti rezultat izbora čim se Komšić kandidirao. Prosvjednici su nosili transparente, a jedan od njih je glasio 'Not my president'.

Prosvjednik Danijel Jurić kaže da ga zabrinjava izbor Komšića za Predsjedništvo.

- Nas, većinu ovdje, zabrinjava i najviše tišti način na koji je gospodin Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva. Naime, on je u potpunosti u pravu kada kaže da Ustav BiH ne govori o hrvatskom, srpskom, bošnjačkom članu Predsjedništva nego o članovima da je iz reda tog i tog naroda. Međutim, činjenica je da Hrvati u svojoj velikoj većini nisu glasovali za gospodina Komšića. Gospodin Komšić je izabran u svoju funkciju koju trenutno obnaša kao i 2006. i 2010. godine glasovima, većinski, bošnjačkog naroda. Tako možemo primijetiti da je gospodin Komšić dobio glasove u sredinama gdje Hrvata gotovo i nema, rekao je Jurić i dodao: - Gospodin Komšić svojim izjavama ne doprinosi međuljudskim odnosima i suradnji među tri konstitutivna naroda tako da smatramo da gospodin Komšić svojim ponašanjem, prije svega stvaranjem neke atmosfere straha, nekakve atmosfere sukoba između naroda i stvaranja svojevrsnih sukoba i animoziteta prema Republici Hrvatskoj, prema Republici Srbiji, neće doprinijeti nikakvom poboljšanju u stvaranju međunacionalnih odnosa u BiH.

Paljenjem svijeća prted Čovićevim uredom završili su prosvjednu šetnju. Prosvjednici su pjevali pjesmu 'Hercegovina u srcu' te su razvili i zastavu Herceg-Bosne, piše Bljesak.info.

Podsjetimo, Komšić je na nedavnim izborima izabran po treći put za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, osvojivši više od 190.000 glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:44