OPTUŽEN ZA UBOJSTO I SILOVANJE

VIDEO Pušten na slobodu nakon što je više od 30 godina proveo iza rešetaka - umjesto kolege

Slučaj se temeljio na svjedočenju dvojice stručnjaka koji su posvjedočili da se njegov ugriz poklapa s onim na ženinoj nozi.
 Reuters

Bivši moreplovac, sada 60-godišnjak, optužen za silovanje i ubojstvo u saveznoj američkoj državi Virginia više od 30 godina proveo je nevin iza rešetaka.

Keith Allen Harward pušten je iz zatvora Nottoway u petak, dan nakon što je vrhovni sud proglasio da DNK analize dokazuju da 1982. nije ubio Jesseja Perrona i silovao njegovu suprugu u Newport Newsu.

Harward je, naime, bio mornar na brodu USS Carl Vinson, koji je bio usidren u blizini doma žrtava. Zaštitar je prepoznao Harwarda kao muškarca koji je na brodogradilište ušao u krvavoj uniformi, no žena ga nikada nije identificirala kao svog napadača.

Slučaj se temeljio na svjedočenju dvojice stručnjaka koji su posvjedočili da se njegov ugriz poklapa s onim na ženinoj nozi. Nijedan drugi fizički dokaz nije Harwarda povezivao sa zločinom.

Prije dvije godine u njegov se slučaj umiješala neprofitna organizacija 'Innocence Project' te su oni forsirali da se napravi DNK analiza, koja je na posljetku dokazala da sperma pronađena na mjestu zločina nije njegova.

Naprotiv, pokazalo se da se DNK podudara s jednim Harwardovim bivšim kolegom, Jerryjem L. Crottyjem, koji je umro u zatvoru Ohio u lipnju 2006., gdje je služio kaznu zbog otmice.

- Suci, forenzičari, detektivi... nisu tragali za istinom, već su svi tražili način da me osude. Lagali su da na mjestu zločina nije bilo krvi, oni su kriminalci, jer su lagali. ja nisam lagao, ja sam rekao istinu. Ovo me jako potreslo. Sada ću moći pogledati kroz prozor bez prepreka ili zagrliti stablo. Morat ću ponovno započeti svoj život. Vraćam se u rodni grad... - kazao je Harward nakon što je izašao iz zatvora, a onda se slomio u suzama.

- Ovo je sve uništilo moje roditelje. Ta suđenja... Kao što je moj brat rekao, nikad nismo vidjeli oca da plače. Ovo mu je slomilo srce. A ja nisam uspio otići ni na njihov pogreb. Zbog ovih kriminalaca. Netko mora platiti za to - zaključio je.

Istraga Associated Pressa 2013. godine pokazala je da je najmanje 24 ljudi optuženo za ubojstvo ili silovanje, kod kojih je glavni dokaz bio ugriz na žrtvi, od 2000. godine oslobođeno.

Dokazi vezani uz ugriz proteklih se godina uzimaju s povećanim oprezom, no još se uvijek koriste na sudu.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:16