EKOCID

VIDEO: S TERETNOG BRODA PREVRNULA SE 83 KONTEJNERA Prizori s plaža najbolje govore o ekološkoj katastrofi: 'Pronašli smo i dijelove automobila'

 
 Screenshot, Roads and Maritime Services

U neposrednoj blizini obale savezne države Novi Južni Wales u Australiji s teretnoga broda prevrnula su se 83 kontejnera, a njihov sadržaj još od prošloga četvrtka nasukava se na plaže, koje lokalne organizacije za zaštitu okoliša i građani danonoćno čiste.

Stručnjaci tvrde kako otpad s broda tajvanskoga vlasnika, srećom, nije otrovan, ali uklanjanje istoga neće biti jednostavno i moglo bi potrajati, prenosi portal 9News.

- Tasmanovo more prepuno je plastične ambalaže, ima tu i dijelova automobila... Svaki dan na plažama se pojavljuju nova brda smeća - požalili su se Australci.

Yang Ming Marine Transport Corporation, tajvanska tvrtka čiji brod je imao nesreću s kargom uslijed nevremena koje ga je zahvatilo 30-ak kilometara od obale Novog Južnog Walesa, ispričala se zbog incidenta.

- Naravno da preuzimamo punu odgovornost i učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi se zaštitio okoliš - izjavio je glasnogovornik tvrtke.

Osim što je otpad izuzetno opasan za morske životinje koje ga mogu progutati, ostaci metalnih kontejnera, koji su dopola potopljeni u moru, potencijalna su prijetnja i turističkim brodovima, kojima su pomorske vlasti baš iz toga razloga do daljnjega zabranile ploviti.

Procjenjuje se kako će 100-tinjak ljudi svaki dan sve do kraja tjedna uklanjati otpad s plaža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:23