ŠOK NA MUNDIJALU

VIDEO: SEKSUALNO NAPASTOVANJE U PROGRAMU UŽIVO Novinarka jedva smogla snage nastaviti javljanje, nakon svega je zasuli užasnim komentarima

 

Ne stišavaju se reakcije na napad koji je tijekom javljanja sa Svjetskog prvenstva u Rusiji doživjela kolumbijska novinarka Julieth Gonzalez Theran. Naime, dok je izvještavala uživo jedan od navijača dotrčao je do nje, uhvatio je za grudi te poljubio, a incident se dogodio prošlog tjedna u gradu Saransku uoči prve utakmice Svjetskog prvenstva u kojoj je Rusija pobijedila Saudijsku Arabiju.

- Ne zaslužujemo ovakvo ponašanje, jednako smo vrijedne i profesionalne, izjavila je ova sportska novinarka koja radi u dopisništvu Deutsche Wellea u Moskvi.

Nakon što ju je navijač napao, smogla je snage odraditi javljanje do kraja. - Čim smo se uključili u program uživo, taj je navijač iskoristio situaciju. Kad je snimanje završilo, pokušala sam pronaći tog muškarca, ali je on već pobjegao, rekla je.

DW je snimku događaja objavio na Twitteru nazvavši ga "napadom" i "očitim uznemiravanjem". No, neki od ljudi koji su komentirali snimku imaju potpuno drugačije viđenje cijele situacije. "Feministička histerija", jedan je od takvih komentara, dok su drugi dodali kako bi poljubac navijača trebalo smatrati "dobrodošlicom" i "komplimentom".

Dan nakon što je snimka obišla svijet, Gonzalez Theran nastavila je na Twitteru objavljivati poruke podrške koje su joj stigle od kolega. - Ovo nikako nije smiješno. To nije poljubac, nego napad, napisala je voditeljica DW-a Cristina Cubas, a reagirala je i prva sutkinja u njemačkoj Bundesligi nazvavši ponašanje navijača "neprihvatljivim".

- Znam kako joj je. Ovakve vrste napada su se već događale. Nemojte misliti da se takve mizoginističke stvari ne događaju, rekla je Bibiana Steinhaus.

BBC u izvještaju podsjeća da su novinarke često na meti tijekom obavljanja svog posla. U ožujku je grupa od 52 novinarke u kampanji #DeixaElaTrabalhar ("Pustite je da radi") opisala slične incidente u kojima su ih napadali navijači, ali i sportaši.

Prošle godine je tenisač Maxime Hamou izbačen s Roland Garrosa nakon što je na silu poljubio novinarku dok je radila razgovor s njim uživo za jednu TV postaju. - Da nismo išli uživo, udarila bih ga, izjavila je kasnije novinarka Maly Thomas. Seksističke napade doživjele su i njemačka sportska komentatorica Claudia Neumann koja se javlja sa SP-a u Rusiji, ali i BBC-jeva Vicki Sparks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:21