UHVAĆEN S PRSTIMA U PEKMEZU PA DAO OSTAVKU

VIDEO Slovenski eurozastupnik upao u zamku: Snimljen kako pristaje uzeti 100.000 eura mita!

 YouTube

LJUBLJANA - Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Zoran Thaler podnio je ostavku nakon što se našao u korupcijskom skandalu jer je, čini se, nasjeo na "nedoličnu ponudu" novinara britanskog Sunday Timesa .

Naime, prema pisanju tog lista Thaler je, zajedno s još dva člana Europskog parlamenta, prihvatio ponudu dvoje njihovih novinara novinara koji su mu se predstavili kao lobisti jedne tvrtke i ponudili mito od 100.000 eura ako kao njihov "parlamentarni konzultant" u Bruxellesu predloži zakonski amandman u skladu sa interesima kompanije koju zastupaju.

Odgovarajući na optužbe britanskog lista, Thaler je u izjavi za medije u nedjelju rekao kako je od samoga početka znao da se radi o namještaljci, te manipulaciji i pokušaju njegove kompromitacije kao zastupnika. No, u ponedjeljak je ipak podnio ostavku.

- S današnjim danom vlastitom odlukom dajem ostavku kako bi istraga mogla odvijati bez opterećenja i pritisaka. U skladu s mojim etičkim standardima, želim da se pokaže puna istina o tome tko je djelovao zakonito, a tko nezakonito - rekao je Thaler, inače bivši slovenski ministar vanjskih poslova u vladama početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Slovenski političar danas je ponovno inzistirao na tome da je odmah shvatio da se radi o "manipulaciji", ali da se s lažnim lobistima nastavio sastajati kako bi otkrio tko iza svega stoji.

Sunday Times tvrdi da su ponudu njihovih novinara koji su glumili lobiste uz Thalera prihvatili još i eurozastupnik iz Rumunjske Adrian Severin, te austrijski eurozastupnik Ernst Strasser. Strasser, koji je član Austrijske narodne stranke (OeVP) i bivši ministar unutarnjih poslova, već je zbog pritisaka i neugodnosti koje je skandal izazvao stranci ponudio svoju ostavku.

Sunday Times je u nedjelju na Youtubeu objavio i snimku razgovora koje su s Thalerom vodili njihov novinar i novinarka u opuštenoj restoranskoj atmosferi.

Glasnogovornik EP-a Jaume Duch AFP-u je potvrdio kako je zbog cijelog slučaja pokrenuta istraga. - Parlament je pokrenuo istragu na temelju ovih optužbi kako bi se utvrdile sve činjenice o slučaju. Optužbe Sunday Timesa su teške i mi ih shvaćamo krajnje ozbiljno - izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:44