ZIMA NE POPUŠTA

VIDEO: SNJEŽNI KAOS U EUROPI I DALJE TRAJE: U BiH troje poginulih u teškim nesrećama, u Alpe stiže još jedna mećava, past će novih 150 cm snijega!

 
 Reuters, Facebook

Snježni kaos u pojedinim dijelovima Europe i dalje traje, a sudeći prema novim meteorološkim podacima ni sljedećih dana stanje neće biti ništa bolje.

Portal Severe Weather Europe javlja kako u Alpe stiže nova snježna oluja koja će trajati sljedećih 48 sati. Trebalo bi napadati novih 80 do 120 cm snijega, ponegdje i 150 cm. Najviše ga se očekuje u Švicarskoj, točnije u južnim dijelovima te zemlje, između 120 i 150 cm, dok bi u dijelovima Austrije u kojima je posljednjih dana bilo najteže, trebalo pasti novih 50 do 90 cm.

I austrijska državna televizija ORF javlja kako je situacija u pogođenim područjima već iznimno teška, a u ponedjeljak u sjeverne i središnje Alpe dolaze opet velike količine svježeg snijega. Nakon zapadnog dijela Tirola i dijelova Salzburga u ponedjeljak ujutro proglašen je najviši stupanj upozorenja na lavinu za Vorarlberg i druge dijelove Tirola.

Tri su osobe poginule u odvojenim prometnim nesrećama u ponedjeljak u Bosni i Hercegovini, gdje se otežano prometuje zbog novih snježnih padalina, potvrđeno je tijekom dana i iz policijskih izvora. Dvije nesreće sa smrtnim ishodom dogodile su se jutarnjim satima kod mjesta Laktaši u okolici Banje Luke.

U jednoj od njih pri iskliznuću automobila Golf s kolnika poginula su dva putnika, jedan je teže, a još jedan lakše ozljeđen. Nešto kasnije u sličnim okolnostima poginuo je i suvozač u atomobilu Peugeot, dok je suvozač ozlijeđen. Okolnosti pod kojima se se dogodile te nesreće još se istražuju, objavila je policija Republike Srpske.

U okolici Zenice prijepodne je autobus koji je prevozio radnike zbog loših vremenskih uvjeta skliznuo s ceste i udario u drvo. U toj nesreći ipak nije bilo težih posljedica jer nitko od petnestak putnika koliko ih je putovalo na posao nije ozlijeđen.

Iz policije upozoravaju na otežane uvjete prometa u većem dijelu BiH zbog snijega i kiše koji padaju u cijeloj zemlji. U prijepodnevnim je satima i jedan kamion-ralica, angažiran na čišćenju magistralne ceste Travnik-Bugojno, skliznuo s kolnika te se djelomice ispriječio na cesti, što je dodatno usporilo promet kroz ovaj dio BiH.

Snijeg koji je u većem dijelu Bosne i Hercegovine intenzivno počeo padati u noći na ponedjeljak znatno usporava promet na cestama u zemlji, izvijestili su i iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK).

Najteže se prometuje preko planinskih prijevoja na kojima je snijeg i ranije napadao u većim količinama. Posebice je otežan promet cestama Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Sarajevo-Rogatica, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Vlasenica-Han Pijesak, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Uskoplje, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište, Livno-Mrkonjić Grad, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Kolo-Tomislavgrad-Šuica.

Zbog iskliznuća kamiona dodatni problemi nastali su na prijevoju Komar, na cesti između Travnika i Bugojna. Za sva teretna vozila s prikolicom i za tegljače preporučena je uporaba lanaca, a zimska oprema obvezna je za sve vrste vozila u razdoblju do 15. travnja.

U BiH su proglašeni zimski uvjeti vožnje a iz BIHAMK-a podsjećaju kako u slučaju obilnijih snježnih padavina može doći do zabrane prometa za priključna vozila na planinskim prijevojima gdje je cesta pod snijegom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:38