PRVO OBRAĆANJE NACIJI

VIDEO: 'SOCIJALNA DRŽAVA 20. STOLJEĆA JE MRTVA' Nizozemski kralj Willem-Alexander podanicima obznanio poruku vlade

 afp

Nizozemski kralj Willem-Alexander obratio se svojim podanicima u televizijskom prijenosu i obznanio im poruku nizozemske vlade - da je socijalna država 20. stoljeća mrtva, te da je vrijeme za "društvo participacije", model u kojem pojedinac mora potpuno preuzeti odgovornost za sebe.

Bilo je ovo prvo obraćanje naciji novoustoličenog kralja koji je tron preuzeo nakon abdikacije kraljice Beatrix u travnju. Nizozemski premijer Mark Rutte iskoristio je prigodu tradicionalnog godišnjeg obraćanja monarha naciji i preko popularnog kralja poslao jasnu poruku Nizozemcima.

"Socijalna država kakvu smo znali u drugoj polovici 20. stoljeća više ne postoji. Njezino mjesto zauzima "društvo participacije" u kojem ljudi moraju preuzeti odgovornost za svoju budućnost i stvoriti svoje socijalne i financijske mreže, uz puno manju pomoć države", poručio je kralj u govoru kojeg su napisali vladini dužnosnici za njega.

Rutteova vlada desnog centra trenutačno ima poražavajuće nisku potporu nizozemskih birač, a proračun za iduću godinu prepun rezova u socijalnom sektoru njegovoj popularnosti teško da će pomoći. Zato je Rutte svoje nepopularne poteze odlučio maskirati kraljevskim glamourom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:35