KRALJEVSKO VJENČANJE

VIDEO: STRASTVENA PROPOVIJED AMERIČKOG SVEĆENIKA NIJE SE SVIDJELA SVIMA Neki mu zamjeraju upotrebu jedne sintagme: 'To je previše agresivno'

 
 Getty images

Sasvim neočekivano, na samoj ceremoniji kraljevskog vjenčanja najveću pozornost privukao je američki svećenik koji je jednim dijelom vodio obred i održao kratku propovijed. Michael Bruce Curry, biskup Epsikopalne crkve u Chicagu, održao je strastvenu i ekspresivnu propovijed u maniri specifičnoj za američke misne obrede. Referirao se na činjenice iz afroameričke povijesti, a citirao je i Martina Luthera Kinga.

“Ljubav može pomoći i izliječiti kada ništa drugo ne može”, rekao je svećenik pa nastavio: “ali ne radi se samo o mladom paru s kojim se radujemo, nego i o većim stvarima.” Budući da je Curry otprije poznat kao borac za rasnu pravdu, prava LGBTQ osoba i suzbijanje spolne eksploatacije, vjeruje se da je izgovorenim riječima aludirao upravo na te ideje.

Većina prisutnih bila je oduševljena inspirativnim govorom, pa je tako, primjerice, Naomi Campbell neposredno nakon ceremonije svoje divljenje podijelila na Twitteru. Ipak, postoje i oni koji su mu zamjerili pretjerano intenzivan govor i činjenicu da je nekoliko puta ponovio sintagmu “bomba ljubavi”, što je, smatraju, previše agresivno za okružje kraljevske obitelji.

S obzirom na to da su mladenci sami birali tko će ih vjenčati, može se pretpostaviti da je to bio simboličan način na koji su htjeli dodatno istaknuti da njihov brak znači i svojevrsnu integraciju kultura, ali i, s obzirom na Curryjeve specifične stavove, određen svjetonazorski pomak prema progresivnom razmišljanju, u kontrastu s tradicionalnim i konzervativnijim koji se najčešće povezuje s kraljevskom obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:02