U BOLNICI JE

VIDEO: STRAVIČNA SCENA S POLITIČKOG MITINGA U BRAZILU Čovjek koji vodi u anketama uoči predsjedničkih izbora izboden nasred ulice

 
 twitter screenshot

Brazilski predsjednički kandidat Jair Bolsonaro uboden je nožem u trbuh tijekom mitinga na jugoistoku zemlje. Nevjerojatan napad zabilježile su i kamere, a policija je odmah uhitila počinitelja. Bolsonaro je prevezen u bolnici gdje mu je isprva utvrđena lakša ozljeda.

- Rana je samo površna - objavili su iz bolnice.

No, kasnije se na društvenim mrežama javio njegov sin s informacijom da su ozljede ipak nešto ozbiljnije, s obzirom da je nož ipak prodro u Bolsonarovu utrobu pa je zaradio oštećenja jetre i crijeva, a primio je i jedan ubod na području pluća.

- Stanje mu je stabilno, napisao je Bolsonarov sin.

Na snimci se vidi kako razdragani političar maše oduševljenoj masi sve do trenutka kada je iz gomile 'izronila' ruka i zabila nož u Bolsonarov trbuh. Desničarski predsjednički kandidat počeo se previjati od bolova, a ljudi koji su ga držali na ramenima odmah su ga spustili na tlo.

Inače, baš danas je objavljeno kako Bolsonaro, inače zastupnik krajnje desnice, nadmoćno vodi u anketama za prvi krug predsjedničkih izbora koji se 7. listopada održava u Brazilu. To je ujedno bila i prva anketa nakon poništenja kandidature bivšeg predsjednika Lule koji je sve dosad bio glavni favorit.

Bolsonara, velikog štovatelja vojne diktature (1964 - 85), sklonog rasističkim ispadima te homofobnim izjavama i izjavama protiv žena, u drugom krugu će ipak lako pobijediti gotovo svi njegovi protivnici, pokazuje anketa koju je u srijedu kasno navečer objavio institu Ibope.

Kandidat koji se hvalio da će "pobijediti već u prvom krugu" mogao bi biti poražen u drugom krugu, ali ne i kandidat ljevice Fernando Haddad koji će najvjerojatnije zamijentii Lulu bude li ovaj konačno izbačen iz utrke.

Jair Bolsonaro u prvom krugu dobiva 22 posto glasova, a sredinom kolovoza ankete su mu davale 20 posto.

Marina Silva iz stranke Zelenih ostaje na 12 posto glasova i tako dijeli drugo mjesto s kandidatom lijevog centra Cirom Gomesom koji je dotad imao 9 posto, pokazuje anketa koju je za TV Globo proveo dnevnik O Estado de Sao Paulo.

Bivši predsjednik s ljevice Luiz Inacio Lula da Silva koji je od travnja u zatvoru zbog korupcije, vodio je u prošloj anketi Ibopea s 38 posto glasova, znatno ispred Bolsonara koji je imao 18 posto.

Visoki izborni sud je 1. rujna poništio kandidaturu Lule koji služi kaznu od više od 12 godina zatvora i naredio je njegovoj Radničkoj stranci da mu do 12. rujna pronađe zamjenu, inače će je isključiti iz utrke.

Margina pogrješke u anketi je 2 postotna boda a provedena je na uzorku od 2.002 ispitanika.

Provedena je između 1. i 3. rujna dok je počinjalo televizijsko predstavljanje kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:02