RAT U SIRIJI

VIDEO: STRUČNJAK OTKRIVA TAJNU JORDANSKIH NAPADA 'To je predstava, nema tu nikakve strategije'

 Screenshot

AMMAN - Prema službenim izvorima, 20 jordanskih F-16 zrakoplova, kupljenih od SAD-a, započelo je jordansku kampanju zračnih napada, uz logističku podršku američkih snaga, koja se svodi na pratnju lovačkih zrakoplova F-22 Raptor, zračne tankere i špijunske avione.

Nakon što je Jordan objavio video u kojem prikazuje svoje zračne napade protiv IS-a u Siriji, nezavisni stručnjaci su detaljno proučili snimke i došli do zabrinjavajučih zaključaka.

Novinar Tyler Rogoway, koji ima dugogodišnje iskustvo u pokrivanju vojnih tema, objasnio je na blogu Foxtrot Alpha kako je najspornije što je vidio na snimkama velika količina ‘glupe’ municije - bombe Mk82, Mk83 i Mk84 koje su nosili jordanski zrakoplovi F16. Samo je nekoliko aviona imalo mali broj laserski navođenih bombi.

VIDEO: 'ZA TEBE, NEPRIJATELJU ISLAMA' Jordanska vojska objavila snimku napada na IS

Problem s ‘glupim’ bombama je taj što nisu prigodne za precizno gađanje malih, taktičkih meta. Američka kampanja zračnih napada na položaje u Siriji traje već nekoliko mjeseci, i gotovo je sigurno da su svi ciljevi koje je moguće gađati bombama bez laserskog ili GPS navođenja - infrastruktura, stožeri, instalacije, kampovi i baze - već odavno sravnjeni sa zemljom.

Da bi pogodili male mete - pokretne zapovjedne postaje, male tabore, skrovišta i parkirana vozila - jordanski zrakoplovi morali bi letjeti na vrlo niskim visinama, zbog čega bi bili ranjivi na ručne bacače protuavionskih raketa, s kojima IS raspolaže u velikom broju.

OSVETA ZA SPALJENOG PILOTA Jordanski kralj izvršio zračni napad i ubio 55 terorista i njihovog vođu

Ako su takve ciljeve gađali sa više od 5 kilometara visine, izvan dometa ručnog protuzračnog naoružanja, to znači da su zračni udari bili izrazito neprecizni, što znači da su ili gađali nebitne mete doslovno usred ničega, ili su uzrokovali veliku kolateralnu štetu u urbanim središtima.

A ako su mete koje je moguće pogoditi zračnim udarima uopće postojale, to bi značilo da je američka kampanja zračnih napada vođena bez plana, smisla i učinka.

Iako su snimke jordanskih zračnih napada nesumnjivo podigle moral koalicije protiv IS-a, očito je da je to vjerojatno bio i njihov primarni cilj. Ubrzo nakon napada, jordanski kralj Abdullah II. otputovao je u Washington i doslovno molio SAD da isporuče ‘potrošne materijale’ - municiju, gorivo i raketne protumjere za njegove zrakoplove.

JORDANCI U ZORU OBJESILI TERORISTE Osvetili se za zvjersko ubojstvo zarobljenog pilota

Video, zaključuje Rogoway, prikazuje neadekvatno oružje koje se koristi u neadekvatnim količinama protiv asimetričnog i moćnog neprijatelja, što je paralela s cijelom borbom protiv IS-a do sad.

- Do sada je bilo mnogo snažnih izjava, i mnogo je goriva spaljeno, no postoji li uopće izvediva strategija za pobjedu, a kamoli sredstva koja su potrebna da ju se dosegne, pita se Rogoway.

- Ne, ni izbliza, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:01