VIRALNI VIDEO

VIDEO: SVAĐA DVOJE PUTNIKA IZAZVALA RASPRAVU DILJEM SVIJETA: TKO JE U PRAVU? Tijekom kraćeg puta došlo do drame zbog spuštenog sjedala nastavnice

 
 Screensgot: Twitter

Viralni video u kojemu putnik u zrakoplovu neprekidno ljulja naslon ispred sebe, jer ga je putnica spustila i time 'ušla' u njegov prostor, potaknuo je rasprave o tome je li u pravu žena koja je iskoristila mogućnost pomicanja naslona ili muškarac koji je stiješnjen iza nje.

Nastavnica Wendi Williams objavila je na Twitteru video od 30 sekundi iz zrakoplova American Airlinesa, na kojemu muškarac iza njezina sjedala lupka šakom po naslonu jer ga je ona pomaknula u njegovom smjeru na dvosatnom letu iz New Orleansa za Charlotte u Sjevernoj Karolini.

Williams je mogla spustiti svoj naslon, a nezadovoljni muškarac, koji je sjedio u posljednjem redu, to nije mogao učiniti zbog zida iza svoga sjedala.

Prema svjedočanstvu Wendy Williams, muškarac ju je zamolio da vrati naslon u startnu poziciju kako bi mogao pojesti.

Williams je to učinila, ali kada je muškarac pojeo, ponovno je spustila naslon, nakon čega je muškarac, prema Williams, udario "snažno" 9 puta u naslon te ga je Williams počela snimati.

Williams opravdava svoj potez zdravstvenim problemima s vratnim kralješcima. Kabinsko osoblje nije se pak snašlo u rješavanju ovog problema te su muškarcu, kako bi ga smirili, ponudili koktel. Istu ponudu dali su i gospođi Williams, ali ona ju je s konsternacijom odbila.

Slučaj koji su prenijeli mnogi američki i britanski mediji podijelio je njihove čitatelje. Jedni smatraju da je žena u pravu i osuđuju nasilnika, a drugi kritiziraju ženu zbog neuviđavnosti.

Even Ed Bastian, čelnik Delta Airlinesa, uključio se u raspravu u petak te je rekao da on ne spušta naslon, ali smatra da putnici imaju pravo to učiniti. Pri tom nije kazao vozi li se u ekonomskoj ili višoj klasi.

“Ispravno je, ako pomaknete zaslon, prvo upitati drugu osobu slaže li se s time", dodao je.

Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA), agencija američkog ministarstva prometa za reguliranje civilnog zračnog prometa 2018. je, nakon brojnih upita, razmatrala učinke velikog smanjenja prostora za putnike u zrakoplovima.

FAA je zaključio da mjesta s manjim prostorom nisu fizički opasnija, ali nisu adresirali psihološke posljedice sjedenja u smanjenom prostoru.

Britanski list Guardian podsjetio je čitatelje da se trebaju u polemikama usmjeriti na glavnog krivca - avio-tvrtku koja, kako je to očekivano u kapitalizmu, nastoji maksimalizirati svoj profit do granice izdržljivosti putnika, a ovo je jedan od načina da se ta granica odredi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:01