UREDNI NAVIJAČI

VIDEO: SVAKE ČETIRI GODINE ISTA SCENA, ALI UVIJEK JOJ SE SVI DIVE Japanci proslavili pobjedu čisteći stadion, ali isto su napravili i Senegalci!

 
 Youtube

Da japanski nogometni navijači skupljaju otpad nakon utakmice i tribine ostavljaju u besprijekornom stanju, poznata je stvar. No da to čine i Senegalci nije toliko uobičajeno. A upravo to se dogodilo nakon pobjede reprezentacije Senegala nad Poljskom u utorak.

Na Twitteru se pojavio video na kojem se vidi kako navijači Senegala, iako opijeni uspjehom svojih igrača, pedantno čiste tribine i kupe smeće za sobom.

Mnogi su komentatori izrazili svoje divljenje takvim postupkom senegalskih navijača.

'Senegal je izvojevao junačku pobjedu. No umjesto da slave, senegalski su se navijači nakon utakmice bacili na čišćenje stadiona. Svaka čast!'

Uredni navijači su tako osvjetlali ne samo svoj, već i obraz čitavog kontinenta – prvo sjajnim navijanjem, a onda i ponašanjem nakon utakmice.

I japanski navijači imaju isti običaj te nakon susreta redovito za sobom kupe sav otpad tako da ekipe za čišćenje imaju jako malo posla.

Sportski novinar kopji živi u Japanu, Scott McIntyre kaže kako je takvo ponašanje japanskih navijača posve uobičajeno te da je to posljedica odgoja i osjećaja dužnosti koji se Japancima usađuje od najranije dobi.

'To nije dio nogometne kulture već dio općenite kulture Japana. Često se može čuti da je ponašanje na stadionu odraz sveukupne kulture nekog naroda, a važan dio japanske kulture je nastojanje da se sve počisti i ostavi u besprijekornom stanju.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:52