'NEUČINKOVITE MJERE'

VIDEO: 'SVE JE LAŽNO' Je li moguće da su se Kinezi probudili i ohrabrili? Pogledajte kako su bijesni građani Wuhana dočekali visoku dužnosnicu partije

 
Sun Chunlan
 Chen Yehua / XINHUA

"Lažno, lažno, sve je lažno", dobacivali su stanovnici kineskog grada Wuhana vicepremijerki Komunističke stranke Kine Sun Chunlan kada je ova došla provjeriti kako vijeće gradske četvrti brine o stanovnicima u karanteni, piše The Guardian.

Prema pisanju državnih medija, Sun je u četvrtak obišla stambene komplekse u četvrti Qingshan te provjerila dostavlja li vijeće stanovnicima potrepštine poput lijekova, hrane i svježeg povrća.

Na videima koji su objavljeni na internetu može se vidjeti i čuti kako stanovnici sa svojih prozora urlaju, "lažno, lažno", "sve je lažno" i "prosvjedujemo" dok Sunina delegacija korača kompleksom.

U posljednje se vrijeme tijekom sličnih događaja često moglo čuti da građani državnim službenicima viču, "formalizam", čime žele reći da su nezadovoljni neučinkovitim mjerama koje se poduzimaju samo da bi se stvorio privid angažmana.

U Wuhanu se u četvrtak još 126 osoba zarazilo koronavirusom. Vlasti su u petak rekle da u samoj provinciji Hubei, ne računajući Wuhan, nije bilo novih zaraza, što je prvi puta da se takvo što dogodilo od izbijanja epidemije virusa.

Svi stambeni kompleksi u Wuhanu zatvoreni su od 12. veljače, a većina tamošnjih stanovnika ne smije izlaziti i svojih domova. Vijeća gradskih četvrti zadužena su za dogovaranje odlazaka u bolnicu i stavljanja osoba u karantenu te donošenje hrane i mjerenje tjelesne temperature.

No, mnogi su se stanovnici Wuhana požalili Guardianu i drugim medijima da ne primaju obećanu pomoć. Također, djelatnici vijeća žale se da imaju previše posla te da ne mogu ispuniti sve obaveze.

Kineski su državni mediji u petak izvijestili o videima u kojima se može vidjeti kako građani otvoreno iskazuju nezadovoljstvo s vlastima. Takvi se videi inače često cenzuriraju pa je izvještavanje o njima u tom smislu neobičan potez. The People’s Daily čak je objavio video s engleskim titlovima na kojima se može vidjeti kako jedna osoba urla, "lažno, lažno", no taj je video u međuvremenu uklonjen.

Prema državnoj televiziji CCTV, Sun je odmah nakon spomenutog incidenta sazvala sastanak kako bi se pozabavila prigovorima stanovnika. Osoblje vijeća poslano je u individualne posjete.

Promatrači kažu da bi državni mediji mogli pokušati videe u kojima se kritiziraju vlasti iskoristiti u propagandne svrhe. Incident u Wuhanu u koji je bila uključena Sun državi je ponudio priliku da se prikaže kao brižna nakon što je na početku epidemije koronavirusa zataškavala određene informacije.

Verzije videa u petak su još uvijek kružile društvenim mrežama, a neki su korisnici rekli da Kinezi nikada ne bi tako urlali da nisu "dovedeni do ruba".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:42