ZAVRZLAMA NA OTOKU

VIDEO, SVE ŠTO MORATE ZNATI O BREXITU May sada Parlamentu mora predložiti novi prijedlog izlaska iz EU, evo koje mogućnosti postoje

 

Sve su oči uprte u britanski parlament uoči izlaska te zemlje iz Europske unije, koji je predviđen za 29. ožujka. Očekuje se da premijerka May dogovori višestranačku podršku sporazumu kojeg je prihvatila Europska unija, no Velika Britanija još nije. Sporazum o izlasku napisan je na 582 stranice.

Podsjetimo, Velika je Britanija 2016. godina na referendumu odlučila izaći iz Europske unije, kada je 52 posto birača glasalo za tu odluku.

Britanska premijerka Theresa May suočila se zbog toga s pobunom u svojoj konzervativnoj stranci i koalicijskom partneru Sjevernoirskoj demokratskoj unionističkoj stranci.

Britanski je parlament odbacio sporazum, no nije srušio vladu Therese May. Ona sada mora Parlamentu predložiti novi prijedlog izlaska iz članstva u EU, a otvara se nekoliko mogućnosti:

Prijevremeni su izbori mogući samo u slučaju da premijerka May podnese ostavku.

Velik dio laburista zagovara mogućnost novog referenduma, no premijerka se tome snažno protivi. Mnogi se Britanci, s druge strane, nadaju novim pregovorima s Europskom unijom, iako je EU jasno rekla da nema pregovora o sporazumu. Moguć je jedino razgovor o političkohj deklaraciji u budućim odnosima.

Tu je i nuklearna opcija: izlazak Britanije iz članstva EU bez sporazuma, što bi izazvalo ozbiljne ekonomske potrese na otoku, ali i na kontinentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:21