HRABAR POTEZ

VIDEO: ŠVEDSKA TINEJDŽERKA IZVUKLA NA ULICE TISUĆE LJUDI, NJEZIN POKRET ZARAZIO SVIJET 'Ovo je nešto novo i dobro, kvalitetno, ovo nam treba'

 
Greta Thunberg (s plakatom)
 REUTERS

"Štrajk za klimu" - tim jednostavnim pozivom Šveđanka Greta Thunberg izvukla je na ulice tisuće mladih širom svijeta, potaknuvši pokret koji se naglo proširio pred očima zatečenih odraslih.

Mlada 16-godišnja Šveđanka sama je prošloga ljeta pokrenula inicijativu štrajkajući svaki petak ispred parlamenta u Stockholmu kako bi apelirala na zastupnike da učine više u borbi protiv klimatskih promjena.

Nekoliko mjeseci poslije, od Sydneyja do Bruxellesa, Berlina, Den Haaga i Londona, tisuće srednjoškolaca odaziva se na njezin tjedni poziv na štrajk za klimu, prosvjedujući na gradskim ulicama i pozivajući da se "spasi naša budućnost".

"Naša kuća gori", "Želim da počnete paničariti"... - riječi karizmatične adolescentice, koja se u petak očekuje u Parizu, "pogodile su ljude u srce jer su tako iskrene", ocijenila je Karen O'Brien, sociologinja sa Sveučilišta Ohio, specijalizirana za pitanja povezana s klimatskim promjenama.

- Ponekad je potrebna samo jedna hrabra osoba da bude iskra koja će zapaliti vatru - rekla je.

Svjetska "neaktivnost" omogućila je također da njezin apel padne na plodno tlo, smatra ona.

- Djeca su slušala, gledala i čekala. Očekivala su više od nas, a mi smo ih iznevjerili. Mislim da mnogi među njima shvaćaju da nemaju izbora. Vrijeme je da se čuje njihov glas - komentirala je O'Brien u ime naraštaja koji će punom snagom osjetiti najavljene klimatske promjene.

No taj "nezapamćeni" pokret, koji su zapravo iznijeli maloljetnici, "nama odraslima smeta", kaže Sylvain Wagnon, stručnjak za povijest obrazovanja Sveučilišta u Montpellieru.

Čak i ako treba pričekati razmjere "svjetskog štrajka" 15. ožujka da bi se vidjelo kako će zemlje reagirati, "postoji tendencija da se kaže: vratite se kući, vi ste djeca", dodao je, opisujući neke "roditeljske" reakcije.

'Slijediti njihov put'

U Njemačkoj su tako zbog sve većeg uspjeha prosvjeda, koji svaki tjedan okupljaju često više od 15.000 učenika u desecima gradova širom zemlje, sve glasnije pritužbe da se prosvjedi odvijaju tijekom nastave.

Tijekom prvog velikog skupa u Velikoj Britaniji prošli tjedan službe premijerke Therese May također su izrazile žaljenje što mladi gube vrijeme "za vrijeme nastave".

Greta Thunberg takve argumente odbacuje.

- Političari su svojim neradom izgubili 30 godina, to je malo gore - napisala je na Twitteru.

- Zašto bismo morali učiti za budućnost koja uskoro neće postojati i za koju nitko ne čini ništa da je spasi? - poručila je u videu pozivajući mlade da se pridruže njezinu pokretu "Petkom za budućnost".

- Nastavit ćemo štrajkati dok nas se ne bude čulo i dok ne bude reakcija - poručila je na Twitteru Holly Gilligrand (13), jedna od sudionica prosvjeda u Škotskoj.

Podrška, i to brzo

Prkosna mladež dobila je podršku s mnogo strana, posebice iz svijeta znanosti i od boraca za borbu protiv klimatskih promjena.

- Ovo je nešto novo i dobro, kvalitetno (...). Apsolutno vjerujemo da je ovo građanski pokret koji je bio potreban - rekao je Wolfgang Cramer, član Međuvladina panela za klimatske promjene (IPCC).

Stao je u obranu mlade Šveđanke na Facebooku jer je optužuju da je izmanipulirana i ismijavaju je jer boluje od Aspergerova sindorma.

- Šokantno je da neki misle kako se mogu riješiti te vrste pokreta ismijavanjem njegovih nositelja - rekao je njemački ekolog.

Kad je riječ o tradicionalnim klimatskim aktivistima, neki u tome vide nadu za snažniji pritisak na vlade čija su obećanja uglavnom nedovoljna da bi se ispunili ciljevi iz Pariškog sporazuma o klimi i ograničilo zagrijavanje planeta na manje od 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

- No ta nada ovisi o sposobnosti svih da slijede put koji im pokazuju ti mladi - rekao je Bill McKibben, jedan od osnivača nevladine organizacije 350.org.

- Nije dovoljno gledati ih s divljenjem, jer ti mladi nemaju moć da provedu promjene. Na nama je da ih podržimo, i to brzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:38