PEDOFILSKI SKANDAL

VIDEO: TAJNA MALE CRNE KNJIŽICE Tko je sve bio dio mreže multimilijardera optuženog za trgovinu ljudima i seksualno iskorištavanje maloljetnika

U pretresu Epsteinovih nekretnina nađen je i itinerar, mala crna knjižica, koja je u suštini karta Epsteinove premreženosti i hodokaz kroz američki politički, financijski i umjetnički jet set
 REUTERS

Ona zna da je omiljena među financijašima od Palm Beacha do Biskajskog zaljeva, ali to ne koristi.

Cjenik je suhoparan, potražuje kao i ostale: 60 pesosa (oko 5 dolara) za masažu bez trljanja i 400 pesosa, što kaže Nabokov, za “trganje latica”.

Honoriraju je s oko 300 dolara da jezik drži začepljenim za labrnju i da ga raspetlja tek u budoaru vile na otoku St. James. Ima 15 godina, otac je kubanski “alien” iz Boca Ratona, automehaničar koji umije popraviti tek “Moskviče” s ulica La Habane Vieje, a majka je omastila konopac.

Hrani četvero mlađe braće, strahuje da ne pocrkaju od gladi, a otkako je na aerodromu Teterboro u New Jerseyju uhićen Jeffrey Epstein, multimilijarder i provodadžija koji cijeni da “kuša vlastitu robu”, tržište razodjevenih usluga u Sunshine Stateu teško da će biti isto.

Ovaj će tekst, između ostalog, predložiti i izazov, pa prije nego što se osvrnemo na detalje političke sapunice, kratki osvrt na perspektivu: aktualne medijske rasprave o općem potonuću Jeffreyja Epsteina, potentata, intimusa kraljevskih obitelji, pedofila te ljubitelja masaža sa sretnim završetkom, konsenzualne su i, razumljivo, istog sentimenta.

Tek se The Spectator, poslovično torijevsko glasilo (čiji je nekadašnji glavni urednik bio Boris Johnson), dakle kontroverzno u okviru logičkih napora prosječnog čitatelja The Guardiana, usudilo ponuditi ugao koji svakako nije apologetski nastrojen prema Epsteinu, ali je općenarodnu raspižđenost, umjesto inherentno na pedofilčinu ili Trumpa i “izrabljivački kapitalizam”, dijelom prebacio na leđa čovjeku i epohi - A što ako je Jeffrey Epstein tek amblematski pervertit ove ere, poput izmišljenog Gatsbyja u epizodama “Roaring Twenties”? Ne?

U spomenutom tekstu autor Dominic Green čak se ni ne dotiče prijeteće etičke provalije.

Ni blizu.

Uostalom, kaže, kolektivna fascinacija seksualnim antijunacima iz prošlosti mogla bi rezolutno započeti sječu glava. Borghije su izlizani predmet popularnih televizijskih i crass produkcija, baš kao i vaćaroši među engleskim kraljevima, a Casanova, čiji memoari obiluju upravo Epsteinovim “masažicama”, još je uvijek tako glamurozan da umjetnički muzeji na istočnoj obali SAD-a guraju političku korektnost u stranu kako bi se dodvorili vjetrovima tržišta i preko venecijanskog ševca promovirali “biennale talijanske umjetnosti”.

Dakle, ševci u pitanju su sada već toliko različiti, udaljeni i mrtvi da se njihove okrutnosti smanjuju “pravosudnom” zastarom iz koje, u udobnom komforu mrtvačkih ležaja, obilato napajaju naše nježne voajerizme.

(...)

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U SUBOTNJEM MAGAZINU JUTARNJEG LISTA U KOJEM JOŠ MOŽETE NAĆI

- Davor Božinović, prvi intervju nakon rekonstrukcije Vlade: Krenuli smo na nositelje organiziranog kriminala koje nitko nije dirao desetljećima

- Što su Hrvati znali o seksu prije 120 godina (i zašto smo prognali čovjeka koji nam je to otkrio)

- Hrvatski luksuz pod jedrima: Ploveće čudo s Korčule zove se Dalmatino i ima 50 metara

- kolumne Miljenka Jergovića, Nine Đule, Jurice Pavičića, Ante Tomića, Gojka Drljače...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:46