U GRADU KERČU

VIDEO: MASAKR NA KRIMU, 18 MRTVIH NA FAKULTETU! 'Napadač je izrešetao svakog tko mu se našao na putu, krvi je bilo posvuda'

18-godišnji student Vladislav Rosljakov ubio je 17 kolega pa si nakon toga oduzeo život
 profimedia, Twitter

Osamnaest osoba je poginulo u masakru na politehničkom fakultetu u lučkom gradu Kerču na istoku Krima u srijedu, a 47 osoba je ozlijeđeno, javljaju ruski mediji. Prva izvješća su navodila da je život izgubilo 10 osoba.

Iako su agencije prvo navodile da je došlo do terorističkog napada, Russia Today javlja kako ruske vlasti sada napad na Krimu vode kao istragu masovnog ubojstva, a ne terorističkog udara.

Naime, napad na fakultet izveo je 18-godišnji student Vladislav Rosljakov koji se nakon toga ubio. Zasad nije poznat motiv napada. - Istražna tijela rade na tome, a tijelo ubojice pronađeno je u knjižnici na drugom katu - rekao je čelnik Krima Sergej Aksjonov. Svi poginuli ubijeni su hicima, a nitko nije nastradao u eksploziji koja je prethodila ubilačkom pohodu mladića.

Ruski istražni odbor priopćio je da je prvo u kantini koledža eksplodirala neka naprava napunjena metalnim dijelovima i stoga puno ranjenih ima ozljede od šrapnela.

Na društvenim mrežama pojavile su se i fotografije naoružanog napadača kojeg su u zgradi fakulteta snimile nadzorne kamere.

Iako su svjedoci u prvim izjavama nakon napada tvrdili da je napadača bilo više, Aksjonov nije spominjao mogućnost da je ubojica imao pomagače.

Naime, dvoje svjedoka RT-u su ispričali kako su nakon eksplozije čuli pucnjavu na fakultetu te vidjeli nekoliko maskiranih naoružanih osoba koje trče po zgradi i ubijaju studente.

- Od siline detonacije su se razbila sva stakla. Pucali su i na studente i na profesore, na svakoga tko im se našao na putu. Bacali su i bombe - izjavili su svjedoci dodavši da su napadači s jurišnim puškama nakon eksplozije istrčali iz WC-a i počeli svoj ubilački pohod.

Jedna od zaposlenica fakulteta, Natalija, koja je razgovarala s novinarima RT-a nakon što je zbog ozljeda primljena u lokalnu bolnicu, kaže kako su napadači u zgradu ušli na stražnja vrata.

- Ondje se ogradu može lako preskočiti, a nema ni videonadzora - rekla je. Svjedoci kažu kako se eksplozija dogodila u prizemlju, a napadači su po ljudima pucali na drugom katu.

Jedna od studentica koje su preživjele napad opisala je kako je za dlaku izbjegla smrt. - Moja prijateljica poginula mi je pred očima. Vidjela sam kako je pala i nakon toga se više nije micala. Sve je bilo puno krvi - ispričala je.

Drugi student opisao je kako su pobjegli iz fakulteta nakon eksplozije. - Stajali smo vani. Nakon eksplozije počeli smo trčati, popeli smo se preko ograde. Trčali smo što smo dalje mogli.

Vozila hitne pomoći i stručnjaci ministarstva za izvanredne situacije odmah su se uputili na mjesto eksplozije.

Ravnateljica Kerčskog politehničkog koledža Olga Grebenjikova kazala je za krimske portale da su posvuda tijela djece.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je ministarstvu zdravstva i ministarstvu za izvanredne situacije kao i drugim službama da poduzmu sve potrebne mjere kako bi pružili pomoć ozlijeđenima, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je rekao, naređeno je da se ozlijeđeni prebace u vodeće zdravstvene ustanove u Moskvi i drugim gradovima Rusije u slučaju potrebe.

Vojska je poslala na mjesto nesreće oko 200 vojnika i desetak vozila i helikoptera kako bi pomogli službama za izvanredne situacije. Ministarstvo za izvanredne situacije poslalo je nekoliko helikoptera i transportni zrakoplov Iljušin 76 s psiholozima i spasiocima.

U gradu Kerču koji ima 147.000 stanovnika nalazi se početak čak 19 kilometara dugačkog novoizgrađenog mosta koji Krim povezuje s kopnom.

Krimski most, dug 19 km, ide preko Kerčkog prolaza koji Azovsko more razdvaja od Crnog i povezuje poluotok Kerč, na Krimu s Tamanskim poluotokom na jugu Rusije. Ruski predsjednik Vladimir Putin je u svibnju u promet pustio cestovni dio mosta sa četiri traka uz koji će se poslije izgraditi željeznički dio s dvije pruge.

Krim je popularna turistička destinacija među Rusima i ruski turisti su jedan od glavnih izvora prihoda tog poluotoka poznatog po plažama i planinama koje se ruše u Crno more.

Krimski most treba smanjiti zemljopisnu i gospodarsku izoliranost Krima koji je Rusija u ožujku 2014. pripojila svom teritoriju nakon intervencije ruskih specijalnih snaga i referenduma o aneksiji koji su Kijev i Zapad ocijenili "nezakonitim".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:01