POBJEDNIK SVIH NATJECANJA

VIDEO: TKO JE ČOVJEK KOJI JE HRVATSKOJ VOJSCI UKRAO UNIFORME? Poslušajte 'hitove' koje u slobodno vrijeme pjeva predsjednik Turkmenistana

 
Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov
 YouTube

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, koji je, kako je prvi objavio Jutarnji, na još nepoznat način sebe i svoju vojsku odjenuo u kopiju vojne pustinjske maskirne odore kakva se koristi isključivo za Hrvatsku vojsku, poznat je po svojoj nesvakidašnjoj osobnosti.

Predsjednik Berdimuhamedov prije nekoliko dana tako je, povodom državnog praznika, objavio putem državnih medija bizaran videospot u kojem pleše, svira i pjeva o svom - najdražem konju. Pritom se još prihvatio i posla DJ-a, uz imidž garniran tamnim naočalama.

Inače, konj Rovac već je inspirirao 61-godišnjeg predsjednika Turkmenistana na pisanje poezije, a ovoga puta Berdimuhamedovu je društvo u videopoduhvatu radio i njegov unuk, 14-godišnji Kerimguly, s kojim je prošle godine pjevao i plesao u rap videu.

Turkmenistanski diktator voli ovakve javne nastupe kojima zacijelo želi skinuti stigmu sa svog represivnog režima - prema ovogodišnjem izvješću Freedom Housea o stanju sloboda u svijetu, Turkmenistan je u tom pogledu prikupio mizerna dva boda od 100.

Turkmenistan obiluje rezervama plina, ali umjesto da se pretvori u "drugi Kuvajt", kako su vlasti obećavale, pretvara se u drugu Venezuelu. U zimu 2016/2017. zemlju je pogodila žestoka nestašica živežnih namirnica, cigareta, šećera, maslaca i jaja. Uvedeno je ograničenje kupovine strane valute. Berdimuhamedov je još 2008. raskinuo odnose s ruskim Gazpromom, pa je Kina ostala jedini veliki kupac turkmenistanskog plina, no veliki dio tog prihoda odlazi na otplatu kineskog zajma.

Berdimuhamedov vodi zemlju od 2007., podjednako čvrstom rukom kao i njegov prethodnik Saparmurat Nijazov, koji je privlačio pozornost svjetskih medija potezima kao što su zabrana opere, baleta i cirkusa jer nisu dovoljno "turkmenski". U Nijazovom režimu Berdimuhamed, po profesiji zubar, bio je ministar zdravstva, a nakon smrti samoproglašenog "oca svih Turkmena", preuzeo je vlast i započeo graditi vlastiti kult ličnosti.

Uz javno plesanje i pjevanje, Berdimuhamedov je tako snimljen i kako diže utege ispred publike. Općenito, ima naviku pobijediti na svakom natjecanja na kojem se pojavi. Ipak, tijekom jednog od takvih poduhvata snimljen je kako pada s konja 2013., a taj se video proširio unatoč pokušaju da ga zaustavi.

Prošle godine okušao se i u vožnji autorelija Hamul-Azar, u društvu svog sina Serdara (koji je usput i turkmenistanski zamjenik ministra vanjskih poslova) kao navigatora, te je, naravno, pobijedio druge, profesionalne, vozače.

Prije četiri godine u Ašgabatu otkriven je 21-metarski pozlaćeni spomenik koji prikazuje Berdimuhamedova kako jaše na konju. Prema službenim izbornim rezultatima, njegov položaj čini se neupitnim - prije nekoliko godina ponovno je izabran za predsjednika sa više nego dovoljnih 98 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:11