'NAJBOLJI VELEPOSLANIK SAD-a'

VIDEO: TRUMP I MELANIA U VARŠAVI DOČEKANI KAO ROCK ZVIJEZDE Najprije je pričala prva dama; Trump: 'Hvala ti Melania, ovo je bilo prekrasno!'

Varšava je danas dočekala američkog predsjednika u pratnji prve dame, a brojni prisutni uzvikivali su Trumpovo ime.
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump je u četvrtak u razgovoru s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom istaknuo važnost "snažnog partnerstva" SAD-a i Poljske za sigurnost Europe i zahvalio Poljskoj kao domaćinu za 5000 američkih vojnika. U popodnevnim satima održao je govor pred gomilom u samom centru Varšave.

Najprije je prisutne pozdravila prva dama SAD-a Melania Trump.

- Želim zahvaliti poljskom predsjedniku i njegovoj supruzi na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu - rekla je Melania.

Kaže da je imala čast upoznati znanstvenike iz tamošnjeg Znanstvenog centra 'Kopernik', koji su je nadahnuli da uvijek traži nove odgovore. Zahvalila se svima koji su ih vodili u obilascima, osobito djeci koja su bila prisutna.

- Mislim da se svi možemo složiti da ljudi moraju imati priliku živjeti bez straha, a to želim svim narodima diljem svijeta. Još jedanput vam hvala na ovoj divnoj dobrodošlici u prekrasnoj zemlji, hvala na divnom gostoprimstvu, to je nešto što nećemo nikad zaboraviti. Sada mi je čast najaviti vam svog supruga, predsjednika SAD-a- prebacila je riječ na Trumpa.

Potom se prisutnoj, oduševljenoj gomili koja je cijelo vrijeme klicala zahvalio i sam Trump.

People wave Polish and U.S. flags during U.S. President Donald Trump's public speech at Krasinski Square, in Warsaw, Poland July 6, 2017. REUTERS/Laszlo Balogh - RTX3A9YN
REUTERS
Poljaci kliču Donaldu Trumpu i prvoj dami Melaniji dok su držali govor pred okupljenima

- SAD ima brojne sjajne diplomate, ali nema boljeg veleposlanika naše zemlje nego naše divne prve dame, hvala ti Melania, ovo je bilo prekrasno. Amerika voli Poljsku i voli poljski narod, puno vam hvala - počeo je.

Kazao je da su poljski Amerikanci obogatili SAD i da je ponosan što je imao njihovu potporu tijekom izbora 2016. godine. - Poljski narod je godinama sanjao snažnu, slobodnu i sigurnu Poljsku. -

U ime svih Amerikanaca zahvalio je cijelom poljskom narodu koji je izrazio dobrodošlicu "američkim vojnicima, koji su simbol predanosti sigurnosti Poljske i njezinom mjestu u slobodnoj Europi".

Samo lijepe riječi između prijatelja Amerike i Poljske

Poručio je da Poljska neće više nikad biti ovisna o jednom dobavljaču energenata.

- Ovo mi je prvi posjet Srednjoj Europi u svojstvu predsjednika i mislim da upravo ovdje u ovu divnu zemlju mogu doći i vratiti se. Poljska je srce Europe, i duša Europe. Vaš duh je velik i snažan - kaže američki predsjednik, koji je podsjetio i na teška razdoblja ove zemlje dok je stajao kraj spomenika poginulim vojnicima iz rata.

- S divljenjem mogu danas reći, vaše trgovi, katedrale i gradovi govore o tome da Poljska živi i prevladala je sve poteškoće iz prošlosti. Unatoč svim pokušajima da vas se uništi, vi ste nadišli sve poteškoće - rekao je Trump.

Podsjetio je na razdoblje u kojima su "nacisti spremali krvavi napad na Varšavu".

- Građani Varšave su ustali da obrane domovinu i velika mi je čast što sam danas ovdje s herojima varšavskog ustanka.-

Obećao je i da će Amerika "pobijediti radikalni islamistički terorizam". Pozvao je Rusiju da se 'pridruži borbi protiv zajedničkih neprijatelja.'

Pogledajte cijeli govor!

Inače, na konferenciji za novinare Trump je podržao inicijativu Triju mora te će sudjelovati na okupljanju čelnika iz srednje i jugoistočne Europe te baltičkih država, na inicijativu Poljske i Hrvatske u cilju jačanja regionalne suradnje na području trgovine i infrastrukture. Više o tome čitajte na OVOJ poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:53