NEREDI

VIDEO: U BRAZILSKIM ZATVORIMA IZBILA POBUNA ZBOG KORONAVIRUSA Zatvorenici podivljali nakon što su im čuvari objavili nove mjere pa izjurili na ulicu

 
 YouTube/Screenshot

Stotine zatvorenika pobjeglo je iz brazilskog zatvora poluotvorenog tipa u državi São Paulo nakon što su vlasti zbog koronavirusa uvele mjere restrikcije te im otkazale izlazak na produženi vikend za vrijeme uskršnjih praznika te su im ograničili posjete.

Snimke prikazuju desetke zatvorenika kako jure niz ulicu revoltirani odlukom. Neredi i bijeg iz zatvora dogodili se u nekoliko zatvora poluotvorenog tipa, u gradovima Tremembe, Porto Feliz, Mirandopolis, Mongagua...

Navodno je iz zatvora Mongagua pobjeglo 400 ljudi, a na jednoj snimci se vidi kako 400 ljudi bježi dok jedan zatvorenik viče: 'Vrati se u ponedjeljak, ok?'. Na drugoj snimci se vide deseci zatvorenika na plaži.

Navodno je uhićeno 40 zatvorenika. Državna kaznionica Sao Paulo odgodila je izlazak iz zatvora za Uskrs, što je jedan od pet izlazaka u godini.

- Bilo je potrebno uvesti takve mjere kako bi spriječiti potencijalnu zarazu koju bi 34.000 zatvorenika moglo donijeti natrag u zatvore, navodi se u priopćenju dodajući da polutvoreni zatvori nemaju naoružane stražare.

Policija i zatvorski čuvari uspjeli su ponovno uspostaviti kontrolu u četiri zatvora i uhvatili su 174 zatvorenika.

Slična situacija se dogodila nedavno u Italiji gdje su zatvorenici zapalili ćelije u zatvoru u gradu Modena nakon što im je rečeno da će zbog koronavirusa biti obustavljene posjete. U neredima i požaru poginulo ih je 12.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:48