HUMANITARNA KRIZA

VIDEO: 'UMIREMO, PREKLINJEM VAS ZA POMOĆ, DOGODIT ĆE SE GENOCID!' Šokantan vapaj uplakane gradonačelnice devastiranog glavnog grada Portorika

 
 Reuters, screenshot YouTube

Gradonačelnica portorikanskog glavnog grada San Juana Carmen Yulín Cruz kritizirala je administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa i njezine napore da pomognu Portoriku, inače američkom teritoriju, koji je devastiran nakon naleta uragana Josea i Marije, piše The Guardian. Ako se ne riješe logistički problemi dobavljanja pomoći, Cruz kaže da će se na Portoriku dogoditi "nešto jako blizu genocidu".

- Mi ovdje umiremo, rekla je Cruz na konferenciji za medije sa suzama u očima.

- Ne mogu zamisliti da najmoćnija država na svijetu ne može riješiti logistički problem dobavljanja pomoći na jedan mali otok. Upomoć, u nevolji smo!, zavapila je.

Gradonačelnica se izravno obratila predsjedniku Trumpu.

- Gospodine Trump, preklinjem vas da preuzmete kontrolu i spasite ove živote. Na kraju krajeva, to je jedan od principa na kojima su Sjedinjene Američke Države i osnovane. Ako to ne učinite, svijet će vidjeti da se prema nama odnosite ne kao prema građanima drugog reda, već kao prema životinjama kojih se treba riješiti. Ovo je prevršilo svaku mjeru, izjavila je.

Situacija u Portoriku poprilično je teška nakon prolaska dvaju uragana. Stanovnici nemaju dovoljno hrane, vode i goriva, a dobar dio otoka i dalje je bez električne energije te se mnogi moraju oslanjati na generatore na benzin, kojega je također sve manje. Mreža za zbrinjavanje otpada i pročišćavanje vode na otoku je paralizirana, srušeno drveće i drugi razasuti otpad blokirali su ceste i komunikacija mobitelima je otežana.

Trump je u petak ustvrdio da mu je guverner Portorika Ricardo Rossello rekao da radi odličan posao po pitanju slanja pomoći, što je Rossello i potvrdio, ali je i dodao da američka vlada mora napraviti još puno više. Trump se osim toga žalio i da mediji 'nepošteno' izvještavaju o američkim naporima da pomognu Portoriku, međutim našao se i na udaru kritika zbog spominjanja portorikanskog duga usred humanitarne krize.

- Sva nadležna ministarstva uključena su u saniranje štete, rekao je Trump.

- Aktivnosti koje su poduzete u ovom slučaju vjerojatno su do sada neviđene. Riječ je o otoku, okruženom vodom, velikom vodom, oceanskom vodom, dodao je.

Trump je zaključio da Portoriko nažalost nije spreman upravljati krizom.

- Trude se, rekao je američki predsjednik, no ništa više nije ostalo. Sve je uništeno. Kuće su većinom sravnjene sa zemljom, dodao je.

- Činjenica je da su dva uragana uništila Portoriko. Velike će se odluke morati donijeti po pitanju cijene popravka, najavio je.

Cruz se u petak poslijepodne obrušila na FEMA-u, Saveznu upravu za upravljanje u hitnim situacijama.

- Pitali su me koji su nam prioriteti. Možete li to zamisliti? A gdje ste vi dosad? Postupala sam s FEMA-inim zaposlenicima s poštovanjem i strpljenjem, međutim sada više nemam vremena za strpljenje, izjavila je.

Gradonačelnica je pozvala vladu da se iskaže kao što se iskazala u borbi protiv ebole i saniranjui štete na Haitiju.

- Kada se radi o spašavanju života, mi smo svi dio jedne velike zajednice koja dijeli iste vrijednosti, rekla je.

- Napravit ću nešto što nisam nikad mislila da ću morati: Preklinjat ću. Preklinjem bilo koga tko nas čuje da nas spasi od smrti. Ako netko tamo sluša, mi umiremo. A vi nas ubijate sa svojom neefikasnošću i birokracijom, rekla je Cruz plačući.

- Ne mogu više biti pristojna i politički korektna. Ljutita sam jer se radi o životima mojih ljudi. Molim novinare da oglase uzbunu. Mi ovdje umiremo, ako ne uspijemo riješiti logističke probleme, ovdje će se dogoditi nešto jako slično genocidu, rekla je.

Donald Trump planira posjetiti Portoriko u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:42