OSTAO BEZ KRILA

VIDEO: UMJESTO NA NEBU, ZAVRŠIO U ŠUMI! Pogledajte veliku nesreću ruskog bombardera tijekom Putinovih vojnih vježbi

 
 Screenshot: YouTube

Tijekom vojnih vježbi ruskih i bjeloruskih vojnih snaga "Zapad 2017.", došlo je do nesreće u kojoj je ruski nadzvučni bombarder Tu-22M3 umjesto na nebu završio u šumi pokraj piste. Srećom, nitko od četvero članova posade nije bio ozlijeđen.

Do nesreće je došlo 15. rujna, a na YouTubeu se u srijedu pojavio video koji pokazuje kako je do nje došlo, piše portal The Aviationist. Ovaj teški bombarder, navodno blizu maksimalne uzletne težine u vrijeme nesreće, prošao je kroz cijelu dužinu piste u zračnoj bazi Šaikavka - umjesto da poleti, zrakoplov je na kotačima produžio u obližnju šumu gdje je u sudaru s drvećem teško oštećen.

- Uzrok nesreće bio je kvar na senzorima za brzinu do kojeg je došlo netom prije polijetanja, zbog čega je posada odlučila da se ipak neće vinuti u nebo - rekao je neimenovani vojni izvor za ruske medije. Službenih objava o uzroku nesreće nije bilo.

Inače, ovo je već treći incident tijekom polijetanja bombardera Tu-22M3, a o kojem su izvijestili ruski mediji. U druga dva incidenta zrakoplovi su imali manju uzletnu težinu te su se uspjeli zaustaviti na kraju piste.

Tupoljev Tu-22M3 je stari, ali žilavi sovjetski bombarder koji se proizvodio između 1967. i 1997. godine, a koji je u aktivnu službu tadašnjih Zračnih snaga Sovjetskog Saveza ušao početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. Tu-22M3 dug je 42,4 metra, a pod kutom od 20 stupnjeva raspon krila mu je 34,3 metra (23,3 pod kutom od 65 stupnjeva), prazan teži 58 tona, a trebao bi moći uzletjeti i dok je potpuno natovaren i težak 124 tone.

Kao pogon koristi dva turbomlazna motora Kuznjecov NK-25 koji mu omogućuju da leti maksimalnom brzinom od 1,88 Macha ili nešto više od 2000 km/h. Proizvedeno ih je 497, a danas ih je više od 80 u sastavu Ruskih zračnih snaga, te više od 40 u sastavu Ruske mornarice.

Tijekom protekle i ove godine ovi su zrakoplovi sudjelovali u operacijama protiv ISIS-a na području Sirije kada su prema pisanju ruskih medija gađali skladišta oružja i položaje džihadista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:15