NEVJEROJATNO OTKRIĆE

VIDEO: UVODIO STRUJU U ŠUPU I OTKRIO ARHEOLOŠKU SENZACIJU Dizajner tepiha ispod straćare nabasao na jednu od najočuvanijih starorimskih palača!

 Printscreen: YouTube

Luke Irwin iz engleske pokrajine Wiltshire došao je do velikog otkrića nakon što je htio uvesti struju u svoju šupu, piše BBC .

Dizajner tepiha po struci, Irwin je postavljao električne ispod travnjaka kako bi njegova djeca imala svjetlo u šupi u kojoj igraju stolni tenis. No, prilikom kopanja otkrio je nedirnuti mozaik, a naknadna iskapanja su ispod travnjaka i šupe otkrila nevjerojatno dobro očuvanu rimsku vilu.

Nakon osmodnevnog kopanja bilo je jasno da je riječ o jednoj od najvećih rimskih vila na području Velike Britanije, a usporediva je sa slavnim nalazištem u Chedworthu u pokrajini Gloucestershire.

Među iskopinama je otkriveno vrlo kvalitetno i za tadašnje prilike skupo posuđe, kovanice, broševi te kosti raznih životinja. Među zanimljivije pronalaske svakako spadaju ljušture stotine kamenica, koje su uzgajane i žive prenošene s obale u bačvama slane vode. Takvu ekstravaganciju mogle su si priuštiti tek najbogatije obitelji.

David Roberts iz državne agencije "Povijesna Engleska" komentirao je pronalazak:

- Pronašli smo niz artefakata koji demonstriraju koliko je luksuzan bio život elitne obitelji koja je živjela u toj vili. Očito nije riječ tek o bilo kakvoj nastambi - kazao je Roberts.

Starost vile Dr. Roberts datirao je između 175. i 220. godine nove ere, a kaže da strukture praktički nisu bile taknute zadnjih 1400 godina, otkako se vila srušila.

- Bez imalo sumnje riječ je o enormno značajnom nalazištu što se tiče istraživanja. To je jedno od najboljih nalazišta koje sam ikad imao priliku vidjeti - zaključio je Roberts.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:22