BURNO U WASHINGTONU

VIDEO, UŽIVO: NA ULICAMA WASHINGTONA KAOS Policija se sukobila s prosvjednicima, 95 uhićenih, nekoliko policajaca ranjenih!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.01.2017. u 17:33

Police stand near a limousine which was set ablaze during a protest against U.S. President Donald Trump on the sidelines of the inauguration in Washington, D.C., U.S., on January 20, 2017. REUTERS/Adrees Latif
REUTERS

00:23 - Prosvjednici i dalje stvaraju nerede. Zasad je 217 uhićenih prosvjednika i šestero ozlijeđenih policajaca.

------------------------------------

20:28 -Više od 90 osoba je uhićeno u Washingtonu kada su se na inauguraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa prosvjednici sukobili s policijom, priopćila je u petak policija savezne prijestolnice.

"Priveli smo oko 95 ljudi", rekao je glasnogovornik policije u Washingtonu, gdje je 400 do 500 prosvjednika gađalo interventnu policiju različitim predmetima nedaleko od Bijele kuće.

Oko 500 ljudi, od kojih su neki bili zamaskirani, promarširalo je središtem grada i čekičima porazbijalo izloge Bank of America i McDonald'sa, simbola američkog kapitalističkog sustava.

Do sukoba je došlo nakon Trumpove prisege, kada je oko stotinu okupljenih tražilo od policije da oslobodi uhićene nasilne prosvjednike i gađalo bocama i kamenjem policajce koji su uzvratili suzavcem i šok bombama.

 

Activists race after being hit by a stun grenade while protesting against U.S. President-elect Donald Trump on the sidelines of the inauguration in Washington, U.S., January 20, 2017. REUTERS/Adrees Latif
REUTERS
 

------------------------------------

Liberalni aktivisti koji u petak prosvjeduju protiv novog američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobili su se s policijom u Washingtonu i privremeno blokirali put nekim pobornicima novog čelnika koji su se uputili na ceremoniju inauguracije.

 

Očekuje se da će se u parku National Mall nasuprot Capitol Hilla, gdje će Trump prisegnuti, okupiti oko 900 tisuća ljudi, kao i na Aveniji Pennsylvanija i u drugim dijelovima središnjeg Washingtona. Prosvjednici koji su povezani sa skupinom Disrupt J20 naizmjenično su blokirali nekoliko sigurnosnih kontrolnih točaka na putu prema najvećem gledalištu ceremonije. Nekoliko ih je uhitila policija.

 

 

Druga skupina od oko 150 prosvjednika obučenih u crno, od kojih su neki nosili maske, marširali su kroz grad, razbijali izloge i automobile, te su radili blokade na cesti od kanti za smeće i stalaka za novine. Na jednom od transparenata koje je ta skupina nosila pisalo je "Učinimo rasiste ponovno prestrašenima", čime se aludiralo na Trumpov slogan "Učinimo Ameriku ponovno velikom".

A police officer tries to tackle a protester demonstrating against U.S. President-elect Donald Trump on the sidelines of the inauguration in Washington, U.S., January 20, 2017. REUTERS/Adrees Latif
REUTERS
 

 

Organizatorica prosvjeda u organizaciji Disrupta J20, 28-godišnja Alli McCracken iz Washingtona, ističe kako ta skupina izražava svoje nezadovoljstvo Trumpovim komentarima o ženama, ilegalnim migrantima i muslimanima. "Imamo ljude različitih strana koji su protiv američkog imperijalizma, a mislimo da će Trump nastaviti s tim nasljedstvom", dodala je McCracken. Ti iskazi nezadovoljstva nisu previše pogodili Trumpove pobornike.

"Svi mi imamo pravo Prvog amandmana, pa baš i ne marim za prosvjede dok me god nitko ne dira", rekao je 56-godišnji Bob Burns iz Marylanda, govoreći o  članku o slobodi govora iz američkog ustava. Jedan od najvećih prosvjeda protiv Trumpa organizirat će ANSWER Coalition, liberalna grupacija koja očekuje da će okupiti tisuće ljudi uz spomenik američkoj mornarici koja se nalazi uz rutu parade inauguracije.

Na ulice će izaći i "Motociklisti za Trumpa" koji će održati paradu bez motora, te aktivisti za legalizaciju marihuane koji planiraju podijeliti 4200 jointeva. Washington je središnje mjesto prosvjeda, no oni će se održati i diljem zemlje. Dozvole za njih dobilo je oko 30 skupina, a procjenjuje se da će privući oko 270 tisuća ljudi.

Najveći prosvjed očekuje se u subotu na Ženskom maršu na Washington, a na njemu bi trebalo prisustvovati oko 200 tisuća ljudi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo