TKO ČUVA DJECU?

VIDEO: UZNEMIRUJUĆI PRIZORI Pjevač iz BiH objavio snimku zlostavljanja svog sina u privatnom sarajevskom vrtiću koju sud nije prihvatio kao dokaz

 
 Facebook

Video koji prikazuje kako odgajateljica u sarajevskom vrtiću Kids Land maltretira dječaka objavio je u utorak na Facebooku bosanskohercegovački pjevač duhovne glazbe Zejd Šoto, čija obitelj do sada bezuspješno oko toga vodi pravnu bitku od 2016. godine, kada se dogodio incident.

O tom slučaju u kolovozu 2016. godine pisao je portal Klix.ba, a odgajateljica koja je tada snimljena kako malteretira dijete - i dalje radi s djecom.

Iz Javne ustanove "Djeca Sarajeva" su za Klix.ba potvrdili da je odgajateljica trenutno zaposlena u vrtiću "Biseri" na ugovor od tri mjeseca te da je trenutno na bolovanju. Tvrde da nisu znali za slučaj zlostavljanja.

Šoto je objavio snimku i objasnio da su probali slučaj riješiti putem suda, ali kažu - "nema dokaza". Odnosno, prema tvrdnji tužiteljstva, kako navodi, "videosnimka nije izuzeta u skladu s procedurama".

"Prije blizu dvije i pol godine supruga i ja smo, vođeni strogim kriterijima, odlučili u koji vrtić ćemo poslati našeg trogodišnjeg sina. Zadovoljni uvjetima, osobljem i svim sadržajima, apsolutno puni pozitivnih očekivanja, vjerovali smo u dobar izbor. Dodatna potvrda toga je došla i kada smo sreli direktoricu, poznanicu od ranije, može se reći i prijateljicu. Bez obzira na to što je naše dijete stalno bilo protiv odlazaka u vrtić, smatrali smo da nema ništa neuobičajeno i loše u tome", naveo je i nastavio: "Dijete je imalo isti odnos prema vrtiću, često plakanje i protivljenje odlascima, molbe da ne ide danas i sutra i narednih nekoliko dana."

Što se događalo u vrtiću saznao je kada je dobio poziv iz vrtića nakon odlaska tete i direktorice, i tada je vidio užasnu snimku.

"Ušao sam u kancelariju i doživio najveći šok u životu. Objasnila je slučaj s direktoricom i njezinom prijateljicom odgajateljicom i da je razlog videosnimka s nadzornih kamera na kojem ona maltretira jedno dijete koje je vjerojatno naš sin. Direktorica je svoju prijateljicu pokušala zaštititi pa su obje dobile otkaz, rečeno mi je. Imao sam osjećaj vreline na vratu ispod ušiju, uzeo sam nekako snimku i krenuo van gdje sam sreo njega, uplakanog i razočaranog, a moje stanje, moj bijes je bio još dodatak na razočaranje koje je on doživljavao tu, totalni kolaps, nema me, tonem. No spasio me on, zamolio da idemo, ušli smo u auto, a slika s monitora je pred očima", naveo je Zejd.

On je nakon toga kontaktirao odgajateljicu koja je odbacila svu odgovornost. Slučaj je prijavio policiji, a stigao je i do tužiteljstva. Teta je uzvratila prijavom zbog navodnih prijetnji.

"Ja sam tražio od policije i tužiteljstva da je oni kazne, zaštite djecu od takvih učitelja i odgajatelja. Potrudio sam se biti legalist, dobar građanin i bla bla. Saznao sam da ima podršku da dobije posao u državnoj ustanovi i slično. Nismo se mnogo obazirali, davali smo izjave, išli u institucije i trudili se, nudili, predlagali da za dokaz odgovarajući stručnjaci pregledaju i razgovaraju s djetetom i drugom djecom koju je raznim metodama kažnjavala i nanosila im fizičku bol. Saznali smo još toga od druge djece i roditelja", otkrio je Šoto.

"Dragi roditelji, budite oprezni, pazite na sve što rade i govore naša djeca, sve se treba ispitati... Kako god, nema druge nego se boriti za bolji svijet naše djece. Makar se čovjek sam borio", poručio je Šoto na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:57