I DALJE GORI

VIDEO: VELIKI POŽAR U FRANCUSKOJ TVORNICI KEMIKALIJA JOŠ NIJE UGAŠEN S vatrom se bori 200 vatrogasaca, prijeti i zagađenje Seine

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 26.09.2019. u 15:18

Smoke rises from a fire at a factory of Lubrizol in Rouen, France, September 26, 2019, in this still image from video obtained via social media. Blas Garcia Photography via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
BLAS GARCIA PHOTOGRAPHY

 

Veliki požar koji je izbio rano u četvrtak u tvornici za proizvodnju opasnih kemikalija u Rouenu, na sjeverozapadu Francuske, još uvijek nije ugašen i s njim se bori oko 200 vatrogasaca, no za sada nema dojava u žrtvama, javlja AFP.

Požar je izbio u skladištu tvornice Lubrizol, oko tri kilometra od samog središta grada i slavne katedrale. Oko tvornice je uspostavljen policijski kordon kao jedna od mjera zaštite stanovništva.

Osim stanovnika Rouena, vlasti za zatražile i da stanovnici 11 okolnih općina ostanu u svojim domovima. Sve škole su također zatvorene.

Vlasti kažu da postoji opasnost i od zagađivanja Seine.

Tvornica koja proizvodi naftne aditive svrstana je na popis SEVESO lokacija, industrijskih postrojenja u Europskoj uniji na kojima se koriste ili skladište velike količine opasnih supstanci.

Smoke billows from a large fire that broke out at a factory of Lubrizol in Rouen, France, September 26, 2019. REUTERS/Pascal Rossignol
REUTERS
 

Mediji su javili da se oko tvornice širi oštar, jedak smrad. Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner je kazao da "ne postoje dokazi da dim predstavlja ikakav rizik" za stanovništvo.

Prefekt Pierre-André Durand rekao je da prve analize nisu pokazale pojačanu toksičnost.

 

Tvornica koja proizvodi i prodaje aditive za obogaćivanje nafte, ulja i industrijskih boja utemeljena je 1954., a zbog opasnih proizvoda mora stalno biti pod posebnom kontrolom.

U siječnju 2013. iz te je tvornice iscurio plin čiji se teški smrad proširio sve do područja Pariza i juga Njemačke. Lubrizol France je 2014. morao platiti kaznu u iznosu od 4000 eura.

Firefighting vessel RMT Penfret sprays water as dark smoke billows in the sky after a large fire broke out at the factory of Lubrizol in Rouen, France, September 26, 2019. REUTERS/Pascal Rossignol
REUTERS
 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo