VELIKI NEREDI NA ULICAMA BUDIMPEŠTE

VIDEO: VIŠE OD 10.000 MAĐARA PRIJETI VLADI 'Porez na internet neće vam proći, imate 48 sati!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.10.2014. u 09:34

ATTILA KISBENEDEK/AFP

Prosvjednici su bacali stare dijelove računala na sjedište Orbanove stranke te razbili neke prozore

BUDIMPEŠTA - Tisuće Mađara prosvjedovale su u nedjelju zbog najavljenog novog poreza na podatkovni promet na internetu koji će, kako se pribojavaju, ne samo povećati ukupno porezno opterećenje nego i ograničiti temeljna demokratska prava i slobode.

Vlada Viktora Orbana koju mnogi optužuju za nedemokratske mjere, u utorak je predstavila plan novog poreza. Nacrt poreznog zakona predviđa da pružatelji internetskih usluga plaćaju porez od 150 forinta (3,74 kn) za gigabajt podatkovnog prometa.

Skup u nedjelju organizirala je skupina s Facebooka koja ima više od 210 tisuća pristalica. Prosvjednici, a neke lokalne internetske stranice procjenjuju da bih je bilo više od deset tisuća, okupili su se pred ministarstvom gospodarstva.

ATTILA KISBENEDEK

"Taj potez... slijedi nakon vala neugodnih Orbanovih protudemokratskih mjera koje Mađarsku guraju sve dalje od Europe", kažu u priopćenju za javnost organizatori skupa nazvanog "100.000 protiv internetskog poreza".

"Ta će mjera narušiti pravo pristupa internetu, produbiti digitalni jaz između ekonomski snažnijeg i slabijeg sloja mađarskoga društva te ograničiti pristup internetu siromašnim školama i sveučilištima", dodali su.

ATTILA KISBENEDEK

U jednome trenutku prosvjednici su podignuli mobitele i osvijetlili trg pred ministarstvom, a zatim su hodali do budimeštanskoga Trga heroja. Neki su otišli i do obližnjega sjedišta Orbanove stranke Fidesza i bacali stare dijelove računala na zgradu te razbili neke prozore, objavio je lokalni internetski portal Index.hu.

Organizatori su vladi dali 48 sati da povuče sporni prijedlog zakona i zaprijetili novim prosvjedima u utorak.

ATTILA KISBENEDEK

Fidesz je u priopćenju u nedjelju objavio kako će u ponedjeljak u parlamentu podnijeti amandman na taj zakon i odrediti maksimalan iznos koji bi plaćali pojedinci. Po tome priopćenju, mjesečni iznos bio bi ograničen na 700 forinta (17,40 kn), a pružatelji internetskih usluga plaćali bi porez. No neki prosvjednici kažu da je novi porez utjelovljenje vladine pogrešne gospodarske politike. "To bi za nas bio dvostruki porez jer ja savm već platio veoma visoki PDV kad sam kupio uređaje, računalo i router", kaže Atilla Sos, 43-godišnji sudionik prosvjeda na koji je doveo i obitelj.

Izdvajamo