NEPRIMJERENI KOMENTAR

VIDEO: VODITELJ BOSANSKE TELEVIZIJE SEKSISTIČKI NAPAO HRVATSKU PREDSJEDNICU 'Glede nas Bosanaca vi ste gospođa fatalna, ne kvarite nam osjećanja'

 Screenshot/YouTube / Darko Tomas/Cropix

U središnjoj informativnoj emisiji na televiziji bosanskohercegovačkoj televiziji Face voditelj Senad Hadžifejzović nije štedio riječi pa se seksističkim komentarom obrušio na hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog njezinih nedavnih izjava o nestabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u intervjuu za časopis Defense News da je nestabilnost Bosne i Hercegovine najveća sigurnosna prijetnja Hrvatskoj u susjedstvu te se pritom osvrnula i na porast radikalnih islamista. ‘Neke druge zemlje se upliću u BiH i to ne samo politički nego i u način života. Islam koji smo poznavali u BiH se mijenja, postaje radikalniji, posebno u seoskim područjima, mijenja se način života, čak i izgled ljudi u smislu odijevanja i ponašanja i mnogo rigidnije interpretacije vrijednosti islama’, rekla je.

Hadžifejzović joj je zamjerio ‘antiklerikalizam’ i uputio joj prilično neprimjerenu, kako je rekao, ‘pouku iz vjeronauka’: ‘Drugarice predsjednice, osoba može, ali ne može religija postati radikalna. Tumačenja vjera su vam banalna, ne pristaje vam biti manijakalna niti antiklerikalna. Greška vam je kardinalna, pitajte bosanskog kardinala. Tek poneka plavuša je banalna. Vi morate biti ličnost intelektualna. Vi ste osoba senzualna, naša stanja prema vama su veoma emocionalna.’

No, na tom nije stao. Komentirao je i njezin izgled i psihičko stanje: ‘Glede nas Bosanaca vi ste gospođa fatalna, dapače, štaviše, žena idealna. Ne kvarite naša osjećanja, doduše muški orijentalna prema vama. Abnormalna i maksimalna. Drugarice predsjednice, za mene bi jedna komunikacija s vama verbalna u intervju formi bilateralna bila zadovoljština nenormalna.

Ako vam je pak politička namjera kolonijalna, onda znajte da ova zemlja ne smije biti federalna, već zajednička tronacionalna.

I poruka finalna: U stresu ste. Prijala bi vam terapija fizikalna. I to zaista vrlo, vrlo radikalna.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:32